Foto: SVT

Begär skadestånd efter påstådda orkidéstölder

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna söker nu skadestånd efter att ha suttit häktad, misstänkt för grovt artskyddsbrott. Hon och en man misstänktes tillhöra en internationell liga som stal bland annat orkidéer, men målet avskrevs.

Det var i somras som en man och en kvinna från Polen häktades, misstänkta bland annat för att ha grävt upp fridlysta orkidéer i Stekenjokkfjällen där det också finns gott om fågelägg. Fallet fick stor uppmärksamhet, eftersom polisen till att börja med trodde att kvinnan och mannen tillhörde en organiserad internationell liga som handlade med stölder från växt- och djurriket.

LÄS MER: Polis sprängde internationell liga

Kvinnan och mannen häktades, misstänkta för förberedelse till både grovt artskyddsbrott och jaktbrott. Men ansvarig åklagare konstaterade snart att det på sin höjd rörde sig om bagatellartade förseelser och lade ner förundersökningen. Nu söker kvinnan 6750 kronor i ersättning för att ha suttit häktad i flera veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.