Bilen fick åtskilliga repskador på bakluckan, kofångaren och bakskärmarna. Foto: Privat.

Traktor hällde grus över bil – anmäls

Uppdaterad
Publicerad

En traktorförare tippade grus över Robins bil när han parkerade utanför Ica. Bilens lack förstördes och fick skador för tusentals kronor. Nu kräver Robin Silferpil Brun upprättelse.

Det var i lördags som Robin Silferpil Brun och Kim Forsgren blev sugna på läsk till kvällsfikat. De bestämde sig för att åka till Ica Böleäng i Umeå för att handla, men när de kom ut på parkeringen fick de syn på något oväntat.

– När vi kommer ut från affären så kom en kvinna fram och frågade om det var min bil som stod parkerad längst ut på parkeringen. Hon berättade sen att en traktor hade tippat grus på bakluckan, säger Robin Silferpil Brun.

Vägrade lämna nummer

Traktorn stod parkerad tio meter bort, och när Robin Silferpil Brun gick fram och konfronterar föraren uppstod en dispyt.

– Traktorföraren var inte medgörlig. Först erkände han att ”det kom lite grann” på bilen och att det bara var att borsta bort. Han vägrade lämna telefonnummer och påstod även att jag hade stått i vägen för honom.

Robin Silferpil Brun hade parkerat inom avsatta markeringar och blev upprörd över förarens nonchalans. Han bad om någon form av kontakt om det skulle ha uppstått skador på bilen, men traktorföraren vägrade.

Under utredning

Robin Silferpil Brun och Kim Forsberg anmälde händelsen till polisen, som kom till platsen efter en stund.

– Vi har en anmälan om en händelse som inträffat på Ica på Fruktvägen, säger Peder Jonsson vid polisen i Västerbotten.

Traktorföraren misstänks nu för smitning, olaga hot och kränkning. Men vem som kört traktorn är oklart.

– Vi vet inte vem som kört traktorn än, vi utreder hur det här har gått till och vem som har gjort det, säger Anders Lind som håller i utredningen.

– Bilen stod parkerat lite slarvigt halvt inne på en gångbana där traktorn skulle grusa, men den behöver ju inte bli grusad för det. Samtidigt vet vi inte heller om det är gjort med vilje eller inte, säger han.

Efterlyste vittne

Under onsdagsmorgonen efterlyste också Robin Silferpil Brun den kvinna som först tipsade dem om incidenten på sociala medier. Inte långt senare hörde hon av sig.

– Det är jag jätteglad för, hon är viktigt för utredningen då hon är ett vittne av det som hänt.

Bakluckan förstördes

Bilen fick åtskilliga repskador på bakluckan, kofångaren och bakskärmarna. Robin Silferpil Brun tror att skadorna kan komma till landa på 10.000 kronor.

– Hela bakluckan är förstörd och det ramlade in massor av grus in i bilen. Vi var tvunga att borsta bort allt på plats då det är trafikfarligt att köra med grus liggandes. Den bakre delen måste dessutom demonteras för att få grusfri.

Hur känns det att här har hänt?

– Det är bara så sjukt overkligt. Man förräntar sig att man ska vara mer ödmjuk om man gjort ett misstag, och sen blir det så här i stället, säger Robin Silferpil Brun.

– Det spelar ingen roll om föraren tyckte att vi hade parkerat fel, man gör bara inte så här, säger Kim Forsgren.

Uppdaterad 20 151 210 med uppgifter från polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.