Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Axell, utredare på Brå, förklarar varför skolan är den vanligaste brottsplatsen bland unga trots att undervisning skedde på distans under 2021. Foto: SVT

Hälften av alla ungdomar utsatta för brott – skolan vanligaste brottsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en stor del av skolundervisningen har bedrivits hemifrån under 2021 var skolan den vanligaste platsen för brott.

Detta visar en ny nationell undersökning från brottsförebyggande rådet Brå.

– Det är en högre andel som har blivit utsatt för brott på skolan än vad det har varit innan, säger Sofia Axell, utredare på Brå.

45 procent av eleverna i årskurs 9 som deltog i undersökningen uppgav att de har utsatts för brott minst en gång under året. Ungefär lika många har begått brott. Totalt har 5 050 från över 400 skolor i hela landet svarat i undersökningen.

Andelen utsatta är något lägre än förut, men andel brott som skedde på skolan har ökat.

Sexualbrott vanligast

Bland killar är det vanligast att ha blivit utsatt för stöldbrott, bland tjejer är det sexualbrott.

Var fjärde tjej i årskurs 9 anger att hon har blivit utsatt för sexualbrott.

Störst andel utsatta finns bland elever med svaga ekonomiska resurser följt av elever med skilda eller separerade föräldrar.

Allt fler killar oroliga

Fler tjejer än killar har förändrat sitt beteende på grund av att de känner oro för brott. Däremot har andelen killar ökat något mer sedan 2015.

– Vi ser att ökningen bland killar som känner oro för att utsättas för brott i hög utsträckning gäller killar som också blivit utsatta för brott tidigare, säger Sofia Axell.

Oron för brott har medfört att allt fler elever undviker specifika personer, platser eller håller sig borta från skola en hel dag.

I klippet hör du Sofia Axell bland annat berätta om vilka konsekvenser brott på skolan medför för eleverna.

Skolundersökning om brott

Skolundersökningen om brott genomförs vartannat år bland elever i årskurs nio.

I årets undersökning har 5 050 elever svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna. Det övergripande syftet med undersökningen är att beskriva utvecklingen av självrapporterad utsatthet för brott och delaktighet i brott över tid.

Källa: Brottsförebyggande rådet Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.