45 procent av eleverna i årskurs 9 som deltog i undersökningen uppgav att de har utsatts för brott minst en gång under året. Ungefär lika många har begått brott. Totalt har 5 050 från över 400 skolor i hela landet svarat i undersökningen.
Andelen utsatta är något lägre än förut, men andel brott som skedde på skolan har ökat.
Sexualbrott vanligast
Bland killar är det vanligast att ha blivit utsatt för stöldbrott, bland tjejer är det sexualbrott.
Var fjärde tjej i årskurs 9 anger att hon har blivit utsatt för sexualbrott.
Störst andel utsatta finns bland elever med svaga ekonomiska resurser följt av elever med skilda eller separerade föräldrar.
Allt fler killar oroliga
Fler tjejer än killar har förändrat sitt beteende på grund av att de känner oro för brott. Däremot har andelen killar ökat något mer sedan 2015.
– Vi ser att ökningen bland killar som känner oro för att utsättas för brott i hög utsträckning gäller killar som också blivit utsatta för brott tidigare, säger Sofia Axell.
Oron för brott har medfört att allt fler elever undviker specifika personer, platser eller håller sig borta från skola en hel dag.
I klippet hör du Sofia Axell bland annat berätta om vilka konsekvenser brott på skolan medför för eleverna.
Skolundersökning om brott
Skolundersökningen om brott genomförs vartannat år bland elever i årskurs nio.
I årets undersökning har 5 050 elever svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna. Det övergripande syftet med undersökningen är att beskriva utvecklingen av självrapporterad utsatthet för brott och delaktighet i brott över tid.
Källa: Brottsförebyggande rådet Brå