Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marilén Karlsson/SVT

Stökigt på Finnbacksskolan i Lycksele – minst 15 polisanmälningar hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Bara i år har det gjorts minst 15 polisanmälningar på Finnbacksskolan i Lycksele. Det gäller bland annat misstänkt misshandel, hets mot folkgrupp och stöld.

– Stämningen på skolan är bra. Sedan är det så att vi jobbar med tonåringar, vissa dagar är det lite mer action och andra är det lite lugnare, säger Victoria Hvirfvel, rektor på skolan.

Finnbacksskolan är Lyckseles enda högstadieskola och en av de största i södra Lappland. Skolans rektor Victoria Hvirfvel tror att det kan vara en bidragande orsak till varför det händer mycket saker på skolan och att de gör fler polisanmälningar än andra skolor.

– Vi har uppemot 450 elever och kommunens alla elever är i samma byggnad och det är ganska trångt, så det kan bidra, säger hon.

Skolan anmäler varje incident som sker. Från 1 januari fram till 6 oktober i år har minst 15 polisanmälningar gjorts. Vissa av anmälningarna har lagts ner av polis, men tidigare i höstas dömdes fem elever för ofredande.

”Börja ta konsekvensen”

– Det kan vara så att man tycker att vi överreagerar, men vad är okej att göra? Är det okej att någon ska må dåligt eller att få skador på kroppen och sedan kan man bara säga förlåt? Någonstans måste man börja ta konsekvensen av sina handlingar, säger rektor Victoria Hvirfvel.

Hvirfvel säger att 15 anmälningar låter mycket, men att stämningen på skolan inte är jättestökig. Skolan har dock vidtagit en rad åtgärder, bland annat har man ett samarbete med polisen sedan ett år tillbaka.

Samarbete med polisen och föräldrar

Det har också gjorts en orsaksanalys där polis, socialtjänst, kommunen och skolan tittat på olika platser i skolan och vilka egenskaper, ålder och motiv som kan förklara varför olika saker kan hända.

– Vi har börjat med våra åtgärder som exempelvis informera under föräldramöten och jobba relationsskapande med eleverna nu under hösten. Jag tror det aktiva arbetet kommer ge resultat i slutändan, säger Louise, som är tillförordnad kommunpolis.

Hör mer om hur skolans och polisens samarbete och hur de arbetar för att få en lugnare stämning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.