Stoppade skolkamrat i soptunna – Lyckseleelever döms till böter för ofredande

Publicerad

De fem tonåringar på Finnbacksskolan i Lycksele som åtalats för misshandel för att ha stoppat ner en annan elev i en återvinningstunna har nu fått sin dom. De frias från misshandel, men döms för ofredande.

Enligt domen från Lycksele tingsrätt har två av de dömda eleverna tryckt ner en annan elev i en soptunna av plast mot hans vilja. Därefter har tre andra elever rullat ner tunnan med pojken i utför en trapp.

Skolsjuksköterskan har konstaterat att pojken visat skador i form av en misstänkt spricka i revbenet, misstänkt sned bröstkota och misstänkt bristning i bicepsmuskeln.

Att eleverna frias från misshandel beror enligt domen på att eleverna själva uppgett att de inte trott att deras handlingar skulle orsaka smärta och skada. Något som inte kunnat motbevisas.

Var och en av de tilltalade döms till dagsböter och skadestånd på närmare 10 000 kronor. Deras vårdnadshavare är ansvariga för att skadeståndet betalas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.