Många överraskades av ishalkan på gång- och cykelvägar på morgonen. Foto: SVT/Frida Marklund

Halkkaos i Umeå – patienter strömmar in till akuten

Uppdaterad
Publicerad

Extremt hala cykelvägar och gångbanor överraskade många Umeåbor på morgonen. Akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus har fyllts med skadade patienter och chefer har fått hoppa in för att hjälpa till.
– Som mest fick vi in 14 patienter på 45 minuter. Det är mycket, säger Andrea Blömer, biträdande avdelningschef på akutmottagningen.

Patientströmmen till akuten är ovanligt stor. En orsak kan vara att det är så kallad svarthalka eller ishalka som är svår att se, berättar Andrea Blömer, biträdande avdelningschef på akutmottagningen.

– Det var nog överraskande för många. Har det kommit snö så är man mer beredd men nu trodde man att det var blött.

Har kallat in extra personal

Vid 12-tiden var det ett 40-tal patienter på akuten och man har varit tvungen att kalla in extra doktorer.

– Dessutom har vi gjort så att patienter som varit på röntgen får gå direkt till ortopedmottagningen så vi blir avlastade på så sätt, säger Andrea Blömer.

Under morgon och förmiddag har det varit en stadig ström patienter till akuten. Främst är det cyklister och fotgängare som sökt vård.

– Det är frakturmisstankar på armar och ben, säger Andrea Blömer.

Är det långa köer på akuten?

– Ja, på ortopedsidan är det lång kö, där får man räkna med att vänta idag. Men läget är under kontroll och ingen är allvarligt skadad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer