Thomas Olofsson, sekreterare Svenska Hamnarbetarförbundet i Holmsund, gläds beskedet om att en lösning på hamnkonflikten har nåtts. Foto: SVT

Hamnkonflikten över – ingen strejk i Holmsund: ”Äntligen!”

Publicerad

Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar har nått en lösning på den långdragna konflikten. Det innebär att den planerade strejken ställs in och att samtliga stridsåtgärder återkallats.
– Äntligen, utbrister Thomas Olofsson, sekreterare vid facket i Holmsund.

Den långdragna konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar var låst länge. Vid midnatt på tisdagen hade det varslats om totalstrejk i samtliga hamnar.

Men vid 17.30 på tisdagen nådde man till slut en lösning och strejken är nu avblåst – ett riktigt glädjebesked för facket i Holmsund.

– Äntligen!, utbrister Thomas Olofsson, sekreterare vid facket i Holmsund, när SVT Nyheter når honom.

Lösningen innebär att de skrivningar om lokala förhandlingar som facket beskrivit som ”problematiska” nu har blivit strukna i överenskommelsen. Nu vill den lokala avdelningen i Holmsund gå vidare och lämna konflikten bakom sig.

– Äntligen får vi börja jobba igen, vi vill ju ingenting hellre än att få de svenska hamnarna att fungera och få det till en bra och säker arbetsplats. Nu är det bara framåt till bättre tider, så är det bara, säger Olofsson.

”Jättehärligt att få komma tillbaka”

Thomas Olofsson är på plats i Stockholm för förhandlingarna och var inställd på att strejken skulle dra igång vid midnatt.

– Ja, så kändes det för oss. Det kallades till presskonferens av Svenskt näringsliv i morgon och då blev man lite orolig. Men vi vet egentligen inte hur nära vi har varit varandra eftersom vi bara fått prata med medlarna och de har inte berättat någonting. Det har varit en jätteseg process som äntligen är över, säger han.

Nu väntar en resa hem till Umeå och arbetet kan fortsätta som vanligt igen.

– Klockan 06.00 är jag tillbaka i maskinen om jag bara tar mig hem i dag. Det ska bli jättehärligt att komma tillbaka hem till jobbet, säger Tomas Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer