Simon Näverlo intresserar sig för glesbygdsmedicin. Foto: SVT

Han är 25-åringen som forskar om glesbygdsmedicin

Publicerad

Simon Näverlo är en av de första i Sverige som kombinerar sin AT-läkartjänst och samtidigt forskar på glesbygdsmedicin. En av frågorna han tittat lite extra på handlar om hur det är att vara stomi-opererad och bo i glesbygd.

Under sin AT-tjänst har Simon Näverlo hunnit vara med på flera spännande projekt, bland annat virtuella hälsorum som visade sig vara ett vinnande koncept. Nu ska han vidare till Australien och berätta om resultaten från forskningen på hälsorummen.

Glesbygdsforskning är något Näverlo intresserat sig för, han tycker att folk i glesbygden ska ha rätt till samma vård som de i större städer.

– Det måste vara eftersträvansvärt från samhället och landstinget att människor oavsett var man bor ska ha lika rätt till samma vård. Man måste utarbeta nya metoder, som till exempel hälsorummet, för att människor ska kunna komma närmare sjukvård och få samma rättigheter, säger Näverlo.

14,3 miljoner till fler hälsorum

Efter det lyckade forskningsresultaten från det Virtuella hälsorummet som testades i Slussfors, läs mer här,  så har Glesbygdsmedicin i Storuman fått ett anslag på 14,3 miljoner kronor för att skapa ytterligare sju virtuella hälsorum i Västerbotten.

Följande kommuner får hälsorum: Dorotea, Åsele, Vilhelmina, Storuman, Sorsele, Malå och Norsjö. Det kommer även ett virtuellt hälsorum till Arjeplog i Norrbotten.

– Jag kommer att åka till Australien och föreläsa om resultaten vi fick av forskningen runt hälsorummen. Det är jättekul att det visats så stort intresse och jag känner mig ärad som får göra det här, säger en stolt Simon Näverlo. 

Stomier i glesbygd

Just nu forskar Näverlo om stomier i glesbygd, han vill ta reda på hur sjukvården skiljer sig beroende på var personen bor.

– Det är ett rätt tabubelagt ämne och jag vill ta reda på hur vården skiljer sig mellan de som har nära respektive långt till sjukhus, förklarar han.

Virtuella hälsorum

Visa

Virituella hälsorum, även kallat vårdrum, är ett komplement till vanlig vård och en möjlighet att få läkarbesök på distans.

Patienterna behöver inte åka lika långa sträckor till sjukhuset för att exempelvis ta ett stick i fingret eller blodprov.

De loggar in med sitt ID-kort och tar proverna själva men har möjlighet att se och prata med läkare via internetlänk där patient och läkare ser varandra på en tv-skärm.

Detta blir mindre kostsamt för sjukvården som slipper kasta ut pengar på patientresor och istället lägga resurserna på forskning för att förbättra vården. 

Läs också: Här ska patienterna ta egna prover

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer