Vad borde män göra annorlunda för klimatet? Män i Umeås ordförande svarar.

Han startar studiecirkel om klimatet för män

Uppdaterad
Publicerad

Män behöver bli bättre på att agera klimatsmart. Det menar föreningen Män i Umeå som nu arrangerar landets första studiecirkel om män och klimatkrisen.

– Det är viktigt för att miljöfrågan är mer aktuell än någonsin, säger Gunnar Nordström, ordförande för Män i Umeå.

Föreningen Män vill att just män ska reflektera mer över sitt beteende, och hur det påverkar klimatkrisen.

– Via reflektion sker förändring. Kolla på Greta Thunberg och se vad en människa kan åstadkomma!, säger Gunnar Nordström, ordförande för föreningen Män i Umeå.

Kurser i Ryssland och Centralasien

Studiematerialet som ska användas i studiecirkeln bygger på forskning från bland annat Chalmers tekniska högskola och KTH. Samtalsgrupper har pilottestats i Järna, men det är första gången en studiecirkel anordnas. Materialet ska också översättas för att kurser ska kunna hållas i Ryssland och Centralasien.

Idén att starta samtalsgrupper för män kom efter metoo-uppropet.

– Det börjar med mäns våld mot kvinnor, det byggs på och innefattar också mäns våld mot naturen. Vi vill diskutera mansnormer och finna kraft till förändring tillsammans, säger Vidar Vetterfalk, projektledare för nationella föreningen Män.

Välkomnar andra åsikter

Gunnar Nordström menar att det är en risk att studiecirkeln lockar de som redan är engagerade i miljöfrågan.

– Därför jobbar vi med att vara så inbjudande som möjligt. Tycker du inte som jag är du jättevälkommen till studiecirkeln för att dela med dig av dina åsikter, säger han.

Tre manlighetsnormer

I studiecirkeln används samtalsmaterialet Män i klimatkrisen, som bygger på forskning av Martin Hultman och Paul Pulé vid Chalmers tekniska högskola.

Där utgår man från tre maskulinitetsnormer som alla har olika inställningar till miljön:

  • Ego-logisk: Människan är överordnad djur och natur, och högst upp i hierarkin finns mannen. Naturen ses som en oändlig resurs för ekonomisk tillväxt. Hänsyn till miljön ses som hinder för samhällsutvecklingen.
  • Ekomodern: Man tar klimathotet på allvar, men vill inte ändra de rådande samhällsstrukturerna. Miljöproblemen ska lösas med tekniska uppfinningar.
  • Eko-logisk: Djur, natur och människor har alla ett egenvärde och ingen står över den andra. Naturen är inte en resurs utan ses som en partner i en relation som ska behandlas med respekt och omsorg.

Källa: Föreningen Män, boken Ecological Masculinities av Martin Hultman och Paul Pulé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.