Foto: SVT

”Han var en mycket god och trofast vän”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Torgny Lindgren föddes i lilla Raggsjö i Norsjö kommun och kom att bli en av landets mest älskade författare. Älskad var han även av sin barndomsvän Eskil Tåg som här berättar om sina vänskapsband med författaren.

– Torgny var en mycket god och trofast vän och han var oerhört mån om sin hembygd, säger Skellefteåbon Eskil Tåg.

I Torgny Lindgrens författarskap skrev han ofta om Västerbotten och hans hemort låg honom varmt om hjärtat. Vännen Eskil Tåg berättar om ett telefonsamtal som han och Torgny Lindgren hade strax innan jul.

Torgny Lindgren 1938-2017

– Han ringde till mig och pratade oavbrutet i säkert trettio minuter om ett projekt runt Raggsjö. Han var verkligen inne i sitt ämne och till slut sa han ”Du Eskil nu ska jag sluta, men nästa gång jag ringer, nästa gång vi pratas vid, då ska du få prata Eskil”, säger vännen och fortsätter:

– Men det blev ingen nästa gång.

Torgny Lindgren avled efter en tids sjukdom under torsdagen, han blev 78 år gammal. Eskil Tåg hade vetat om barndomsvännens svåra sjukdom ett tag och han säger att hans tankar i första hand går till Torgny Lindgrens nära och kära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torgny Lindgren 1938-2017

Mer i ämnet