Se vår jämförelse av hämtning och hemleverans av mat i Umeå. Foto: Linnea Lindholm, SVT

Handla mat på nätet – här får du Umeås smidigaste hemleverans

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att handla sin mat på nätet i samband med corona. Men vilken kedja ger egentligen smidigast leverans? Vi har testat.

Vi har testat att beställa mat online och jämfört tjänster för hämtning och hemleverans. Butikerna vi handlat från är Ica Maxi stormarknad på Strömpilen samt Stora Coop och Willys på Ersboda i Umeå.

Vi jämfört pris, framförhållning i kommunicerad ankomsttid och hur väl kylda varorna var vid leverans.

Klicka på klippet ovan för att se hur det gick!

Observera att varupriser kan skilja mellan kedjornas olika butiker.

Fakta

Så gjordes jämförelsen

Vi har jämfört tjänster för att handla dagligvaror online med hämtning respektive hemleverans från Coop, Ica och Willys. Jämförelsen gjordes genom att vi beställde varor från kedjornas största butiker i Umeå: Ica Maxi stormarknad på Strömpilen samt Stora Coop och Willys på Ersboda.

Detta innehöll matkassarna

Vi beställde samma produkter från alla tre butiker och valde varor med fast vikt, från märken som gick att hitta i alla tre butiker.

1 pkt 600 g normalsaltat smör, Bregott

3 pkt 1l mellanmjölk, Norrmejerier

1 pkt 300 g skivad ost Herrgård 28%, Arla

1 pkt 275 g knäckebröd, Wasa Sport

1 pkt 6-pack toalettpapper, Serla miljöval

1 flaska 750 ml extra virgin olivolja, Zeta classico

2 pkt 2 kg kärnvetemjöl, Kungsörnen

1 pkt 500 g bröd, Pågen lingongrova

2 pkt 450 g bryggkaffe mellanmörk, Arvid Nordqvist selection eko

1 pkt 880 ml flytande tvättmedel, A+ color

2 pkt 200 g halloumi ekologisk, Fontana

1 pkt 350 g köttbullar stekta, Mamma Scan

1 pkt gräddglass vanilj, Sia glass

Jämförelsen av tjänsterna för hämtning gjordes genom att vi gick igenom hela beställningen fram till betalning, där processen avbröts. Vi hämtade alltså inte ut matkassarna. I denna jämförelse har vi därför exkluderat priset för kassar eftersom det vid beställning inte framgår hur många kassar som kommer användas vid packning.

Beställningen av hemleverans fullföljdes däremot hela vägen och gjordes till en adress fyra kilometer utanför Umeå centrum. Om någon av produkterna tagit slut i lager mellan beställning och leverans så har vi utgått från originalproduktens pris vid beställningstillfället.

Så funkar tjänsterna

Prissättning

I början av beställningen fyller du i ditt postnummer och slussas därefter till din lokala butiks näthandel. Hos Coop och Willys ska varupriserna alltid vara desamma online som i den fysiska butiken, även om priserna kan variera beroende på var i landet du handlar. 

Priset för hämtning eller hemleverans tillkommer som skild avgift hos Coop och Willys. I Coops näthandel krävs att du handlar för minst 500 kronor för att du ska kunna beställa varor med hämtning eller hemleverans. 

Hos Ica drivs varje butik av sin egen handlare. Tjänster, upplägg och pris kan därmed variera mellan olika Ica-butiker.

Vid beställning på nätet reserverar alla tre kedjor omkring tio procent av orderbeloppet för att täcka upp för kassar och viss prisvariation beroende på ifall du beställt lösviktsvaror. I slutändan betalar kunden bara för den faktiska vikt och det antal kassar som leveransen innehåller. 

Hämtning och hemleverans

När du beställer hämtning så packar personalen packar dina varor enligt beställning och du hämtar varorna vid en särskild avhämtningsplats utanför butiken. Vid hemleverans körs varorna hem till dig.

Här erbjuds hämtning och hemleverans i Västerbotten

Coop erbjuder hämtning vid Stora Coop Skellefteå, Stora Coop Ersboda, Stora Coop Tomtebo och Coop Teg. Hemleverans är möjlig i Skellefteå och Umeå. I samband med corona-krisen har fler butiker som normalt inte erbjuder dessa tjänster utökat sin service, enligt Coops presstjänst. Fullständig förteckning över dessa saknas.

Willys erbjuder hämtning vid Willys Ersboda, Umeå, och hemleverans i Umeå med omnejd.

Ica hänvisar till sin hemsida för info om vilka tjänster enskilda butiker erbjuder.

Slutpris i jämförelsen

HÄMTNING Totalpris exklusive kassar

Willys 568 kr

Ica 577 kr

Coop 591 kr

HEMLEVERANS Totalpris inklusive kassar

Willys 673 kr

Ica 675 kr

Coop 712 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.