Under sin tid som handläggare på Migrationsverket har en kvinna utfört ett stort antal otillåtna sökningar – bland annat rörande hennes pojkvän. Foto: SVT

Handläggare på Migrationsverket i Umeå riskerar åtal

Uppdaterad
Publicerad

En handläggare vid Migrationsverket har gjort otillåtna sökningar i myndighetens system vid 88 tillfällen. Sökningarna gällde kvinnan själv, hennes mamma och pojkvän. Nu hotas kvinnan av åtal alternativt disciplinpåföljd.

Kvinnan bekräftar att hon utfört otillåtna sökningar under 2021 och 2022. Hon tillstår att hon gjort det av rädsla för att ärendet beträffande hennes pojkvän skulle inkomma till den enhet där hon själv arbetar.

Under den interna utredningen framkommer också att kvinnan ska ha tagit med sig sin jobbdator på semester utomlands. Där ska ett antal av de otillåtna sökningarna ha ägt rum.

Riskerar åtal

Interna utredningar fastslår att kvinnan varit medveten om att hon inte efterlevt de sekretessavtal som hon undertecknat. I första hand föreslås därför att händelsen ska anmälas till åtal och i andra hand till disciplinpåföljd.

Att kvinnan tagit med sig myndighetens IT-utrustning på utlandssemester bedöms som både olämpligt och riskfyllt, men här saknar myndigheten regleringar för sådana företeelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.