Hans Lindberg (S) frågade efter anonyma källor. Foto: SVT

Hans Lindberg (S) kritiseras av justitieombudsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S), kritiseras för att ha agerat i strid med efterforskningsförbudet. Detta för att han i en intervju med SVT frågat efter vem som lämnat vissa uppgifter.

Det var i juni 2018 som Hans Lindberg intervjuades av SVT efter att Umeå kommuns ekonomichef och budgetchef stängts av. SVT hade uppgifter från anonyma källor inom kommunen, som åtnjuter meddelarfrihet, och under intervjun frågade kommunalrådet vem informationen kom från.

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant finner att Hans Lindberg agerade i strid med efterforskningsförbudet och kritiserar honom för det.

Kritiseras även för uttalanden

Kommunalrådet kritiseras även för flera svar han lämnade i en uppföljande intervju med SVT.

– Att en myndighetsföreträdare frågar efter en reporters källor eller uttalar sig som att han skulle vara beredd att efterforska källor i vissa situationer är allvarligt och kan i förlängningen leda till att tjänstemän inte vågar utnyttja sin meddelarfrihet, säger Per Lennerbrant i en kommentar till beslutet.

”Tar till mig av kritiken”

Hans Lindberg säger att Umeå kommun under våren uppdaterat sin visselblåsarfunktion.
– Även ett kommunalråd kan göra fel. Det är kritik och inget som är straffbart, men det är viktigt att man är rädd om meddelarfriheten och demokratin, så jag tar till mig av kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer