Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör när kommunalrådet försöker röja SVT:s källor Foto: SVT

Umeås kommunalråd försökte röja SVT:s källor

Uppdaterad
Publicerad

Umeås kommunalråd, Hans Lindberg (S), har vid två tillfällen efterforskat SVT:s anonyma källor inom kommunen. Det kan innebära ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. Ett sådant brott kan i allvarliga fall leda till fängelse i upp till 12 månader.

Under förra veckan intervjuade SVT Umeås kommunalråd Hans Lindberg. Vi hade fått uppgifter om kommunalrådens förehavanden i samband med de två avstängda kommuncheferna.

Uppgifterna kom från anonyma källor inom kommunen som åtnjuter så kallad meddelarfrihet. Det betyder att det är förbjudet för Hans Lindberg att fråga om, eller på annat sätt undersöka, vem det är som lämnat uppgifterna till SVT.

Hans Lindberg hade redan ställt frågan en gång tidigare till SVT:s reporter Maria Ehrlin, detta under en telefonintervju inför mötet. Under den inspelade intervjun frågade Lindberg igen vem som lämnat uppgifterna.

”Synnerligen allvarligt”

Även om frågan kan framstå som oskyldig väcker den stark kritik från en av landets ledande experter inom yttrandefrihetsgrundlagen, Nils Funcke.

– Jag tycker att detta är synnerligen allvarligt. Den här meddelarfriheten har lagstiftaren alltid framhållit som någonting oerhört centralt för en fungerande demokrati i Sverige, säger Nils Funcke.

Hans Lindberg (S) menar däremot att frågan inte var allvarligt menad.

– Det var inte ett så allvarligt samtal, det var ett generellt samtal om ärendet.

Han framhåller att om frågan varit allvarligt menad så hade han även krävt att få veta källornas namn. Vilket han menar att han inte gjorde. Lindberg får däremot mothugg från Nils Funcke.

– Frågan får överhuvudtaget inte ställas. Den kan ju indikera att kommunalrådet agerat även på andra sätt för att få reda på vem det är som har lämnat uppgifterna. Det kan ju vara så att kommunalrådet även börjat ställa frågor i kommunhuset.

Får frågan sju gånger – vägrar ge ett rakt svar

Flera av SVT:s källor uttrycker en stark oro inför att bli avslöjade som uppgiftslämnare. SVT frågade Hans Lindberg om han har efterforskat källor på kommunhuset.

Vi ställde frågan sju gånger men kommunalrådet vägrade ge ett tydligt svar på om han bedrivit ytterligare efterforskningar bland sina egna tjänstemän.

– Jag finner ingen anledning att bryta mot lagstiftningen, säger Hans Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet