Trakasserier och hot är några av anklagelserna som riktats mot den sparkade ekonomichefen. Foto: SVT

Därför sparkades ekonomidirektören

Uppdaterad
Publicerad

Ernst & Youngs utredning är ensam inte tillräcklig grund för avsked utan att det är i kombination med Ineland konsults utredning som grund finns för att ekonomidirektören Susanna Aidanpää i juli fick sparken.

SVT har sökt Ernst & Young men de vill inte kommentera tolkningarna av deras rapport utan hänvisar alla frågor till uppdragsgivaren, tf stadsdirektör Margareta Afredsson.

– Jag har inga kommentarer, säger hon till SVT.

Lisa Ineland, som gjort utredningen om påstådd kränkande särbehandling, skriver i sin utredning att ”endast ett litet urval ur personalen intervjuats varför en generalisering inte kan göras”.

UMEÅ KOMMUNS SKÄL:

  • Brister i budgetprocess

Ernst & Young har gjort en utredning av budgetprocessen som visar att det gjorts justeringar i budgeten i kommunens interna budgetsystem som enligt EY är regelvidriga och obehörigt genomförda. Det är en bristande överensstämmelse i förhållande till fullmäktiges beslut. Ekonomidirektören är ytterst ansvarig tjänsteman och har därmed enligt kommunen allvarligt brustit i sitt ansvar.

  • Hot och trakasserier

Ineland konsult har utrett uppgifter om kränkande särbehandling. Enligt utredningen har medarbetare när de försökt påpeka förhållanden som framkommer i EY-utredningen  utsatts för hot och kränkande särbehandling, delvis av Susanne Aidanpää, delvis av chef underställd henne. Andra exempel är fråntagande av arbetsuppgifter och hot om repressalier som Aidanpää känt till och borde förhindrat som ytterst ansvarig chef.

EKONOMIDIREKTÖRENS FÖRSVAR:

  • Saknat uppsåt

Det verkliga skälet till avsked är att Susanne Aidanpää inte gjort som tf stadsdirektören begärt i en personalfråga. När det gäller rapporten från Ernst & Young kan fråga möjligen vara om en missbedömning om en viss fråga borde ha underställts fullmäktige för beslut. Men missbedömningen har i så fall inte gjorts uppsåtligen och har inte orsakat kommunen ekonomisk skada.

  • Felaktigt beskrivet

Vad som anges i Ineland-utredningen är inte preciserat, det står inget i rapporten om uppdrag, metod, avgränsningar och på vilket underlag konsulten baserar sina slutsatser. Det framgår inte heller om det är en, två eller fler som känner sig kränkta och i sådana fall av vem. I det fall det preciserats av kommunen är de oriktigt beskrivna. Under alla förhållanden utgör vad som åberopats inte grund för avsked eller ens grund för uppsägning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet