Hör om varför den sparkade ekonomidirektören stämmer kommunen. Foto: SVT

Susanne Aidanpää bryter tystnaden – talar ut om anklagelserna

Publicerad

Efter flera månaders tystnad väljer nu den avskedade ekonomidirektören Susanne Aidanpää att tala ut. I en exklusiv intervju med SVT svarar hon på det hon anklagats för.
– Det har varit riktigt illa. Jag har varit både arg och ledsen. Jag tycker inte att det ska få gå till såhär, säger Susanne Aidanpää.

Det var i april som Susanne Aidanpää blev avstängd med omedelbar verkan från sitt arbete som ekonomidirektör. Tre månader senare avskedades hon.

SVT har tidigare berättat att ekonomidirektören enligt uppgifter ska ha fått en beställning att omplacera budgetchefen. Något hon vägrade göra. Och detta tror Susanne Aidanpää ligger bakom avskedet.

– Det här är ett straff. Min övertygelse är att kommunen vill bli av med mig för att jag inte ville ta ifrån budgetchefen hans arbetsuppgifter utan förklaring. Det är en person som brinner för att göra ett bra jobb och är kompetent, prestigelöst och vill väl för kommunen. Jag såg ingen anledning att göra det, säger Susanne Aidanpää.

Två utredningar gjordes

Kommunen beställde två utredningar efter avstängningen. En som skulle utreda misstänkta felaktigheter i budgetarbetet och en som fokuserade på arbetsmiljön.

Umeå kommun har lyft fram att en av anledningarna till avskedet är att Susanne Aidanpää ”blåst upp” budgeten med 70 miljoner – utan att meddela politikerna. Susanne Aidanpää menar att den ekonomiutredning som gjordes inte lägger ansvaret enbart på henne.

– Utredningen säger ingenting om vem som har gjort fel om det skulle ha gjorts fel. De är tydliga i sin avgränsning att deras rapport bygger på det som de fått tillgång till och de samtal de haft. De har inte haft all information, säger Susanne Aidanpää.

Hur ser du då på ditt ansvar?

– Jag har såklart haft ett övergripande ansvar för allt det som görs på ekonomi. Men i det här fallet så måste man komma ihåg att det är inga pengar som har försvunnit från kommunen och ingen har begått något brottsligt, säger Susanne Aidanpää.

Anklagas för att ha hotat anställda

I utredningen kring arbetsmiljön som gjordes har anställda vittnat om att de utsatts för kränkningar och hot. Aidanpää är kritisk till utredningen och menar att man endast pratat med ett fåtal anställda. Hon menar också att hon inte fått kännedom om problemen.

– Jag skulle aldrig göra någon människa illa medvetet. Mina medarbetare har varit de som har legat mig närmaste om hjärtat och det är det som jag fått beröm för under mina år som ledare, säger Susanne Aidanpää.

Enligt Susanne Aidanpääs advokat kommer rättsprocessen att ta flera år, till en början i tingsrätten och sedan i Arbetsdomstolen.

– Jag tror att det kommer att gå bra i domstolen. Gör det inte det finns det ingen fungerande arbetslagstiftning överhuvudtaget, säger Susanne Aidanpää.

Kommunen avböjer att kommentera

Margaretha Alfredsson som är tillförordnad stadsdirektör på Umeå kommun vill inte ställa upp på en intervju.

– Det finns inget mer som kan kommenteras ytterligare i nuläget då det kommer en rättsprocess. Umeå kommun kommer att bemöta stämningsansökan, skriver Margaretha Alfredsson, i ett sms till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet