Susanne Aidanpää stämmer Umeå kommun. Foto: Pressbild

Aidanpää stämmer kommunen – ”Jag blev arg till slut”

Publicerad

Umeå kommun sparkade ekonomidirektören Susanne Aidanpää – nu stämmer hon kommunen. Hon kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras och att kommunen ska betala ett skadestånd på 150 000 kronor.

Det var i juli som kommunen avskedade ekonomidirektören Susanne Aidanpää – anledningen var enligt kommunen allvarliga arbetsmiljöproblem och att budgetförändringar på 70 miljoner gjorts utan att politikerna meddelades.

Susanne Aidanpää har hela tiden hävdat att hon inte gjort något fel och att hon inte haft kännedom om arbetsmiljöproblemen som påstås. Därför vill hon nu att tingsrätten ogiltigförklarar avskedet.

– Det var absolut inte min vilja att det skulle bli så här. Jag hade önskat att jag och kommunen kunde skiljas på ett bra sätt och med god ton. Men jag blev arg till slut. Jag blev anklagad för att vara en brottsling och för att ha kränkt mina medarbetare. Alla som känner mig vet att jag inte är någon brottsling och jag skulle aldrig göra någon människa illa medvetet, säger Susanne Aidanpää.

Kräver pengar av kommunen

Hon yrkar att kommunen ska betala lön och semesterersättning på nästan 90 000 kronor per månad från dagen hon avskedades till dess att förhandlingarna avslutas. Och hon kräver även ett skadestånd på 150 000 kronor.

Bland bevisningen som Susanne Aidanpää och hennes advokat presenterar i stämningsansökan finns flera vittnesmål från anställda inom kommunen som uppger att det inte funnits några arbetsmiljöproblem.

Förra stadsdirektören vittnar

Även den förra stadsdirektören Jonas Jonsson vittnar om att han inte haft kännedom om några arbetsmiljöproblem kring Susanne Aidanpää. Jonas Jonsson slutade som stadsdirektör i mars 2018, en månad innan Susanne Aidanpää stängdes av från sin tjänst.

Aidanpää menar att hon inte gjort något fel när det gäller budgetprocessen och att om hon gjort det har det varit utan uppsåt. Hon skriver också i stämningen att kommunen inte har lidit någon ekonomisk skada.

Kommunen ska svara på stämningen

Umeå kommun meddelade skriftligt vid avskedandet att förtroendet för Susanne Aidanpää var helt förbrukat och att man hade laglig grund för avskedningen.

– Vi ska besvara stämningsansökan som har inkommit. Jag har inte hunnit ta del av den, säger Margaretha Alfredsson, tillförordnad stadsdirektör.

Hade ni laglig grund för avsked?

– Vi kan inte spekulera i något nu. Nu är det en stämning som har lämnats in. Vi har uppfattat att vi har delarna på plats, säger Margaretha Alfredsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet