Foto: SVT/Fredrik Sandberg TT

Utredningen mot cheferna klar: Anställda hotades och kränktes

Uppdaterad
Publicerad

Två höga chefer inom Umeå kommun stängdes av. Nu är internutredningen klar – enligt den har cheferna gjort förändringar i budgeten på 70 miljoner utan att meddela politikerna. Anställda vittnar också om att de utsatts för kränkningar och hot.

I april stängdes två höga chefer inom Umeå kommun av från deras tjänster. Nu är kommunens internutredning klar. Den visar att när kommunen 2016 skulle överge ett internt köp- säljsystem gjordes inte detta på rätt sätt. Detta var vk.se först att berätta om.

Politikerna ville att systemet succesivt skulle fasas ut. Men enligt utredningen genomförde cheferna istället stora förändringar omedelbart. Detta ledde till att budgeten överskreds rejält under det året, utan politikernas vetskap.

Chefer i Umeå kommun avstängda

– Man kapade direkt den den första januari istället för som fullmäktige beslutat. Sedan har man blåst upp budgetramarna och försökt hantera det så att det skulle se okej ut, säger Margaretha Alfredsson, tillförordnad stadsdirektör.

”Kränkningar och hot”

Enligt utredningen gjordes förändringar i budgeten under 2016 på 70 miljoner utan att politikerna meddelades. Personal på avdelningen ska ha påtalat problemen och varit kritiska till de snabba förändringarna.

– Anledningen till att vi stängde av cheferna var att medarbetarna skulle våga prata. De har påtalat brister i systemet under en längre tid och behandlats med kränkningar, hot och särbehandlingar, säger Margaretha Alfredsson.

Medarbetare har enligt utredningen uttryckt att de varit rädda för att uttrycka åsikter med rädsla för represalier.

Chefen: Få anställda har intervjuats

En av cheferna uppger i en kommentar till utredningen att hen är kritisk till hur den gjorts. Bland annat menar chefen att de bara intervjuat 13 av 75 medarbetare. Chefen skriver också att de haft nolltolerans mot hot och kränkningar.

– Jag har före avstängningen inte fått någon information om eller indikation på att det skulle föreligga några arbetsmiljöproblem, skriver chefen.

Chefen menar att förändringarna i budgeten inte orsakats av borttagandet av köp- säljsystemet, utan att problemen legat kvar sedan tidigare. Vidare uppger hen att det tidigare inte funnits någon kontroll och ordning på interna respektive externa poster.

– Alla på avdelningen har arbetat för att vara så transparent och korrekt som det bara är möjligt. Om det ändå skulle ha skett något misstag finns det inte någon som har haft ont uppsåt till eller personlig vinning av det, skriver chefen.

En av cheferna har självmant valt att sluta innan utredningen var klar.

– Det pågår partsförhandlingar med den andra chefen, säger Margaretha Alfredsson.

SVT Nyheter har sökt cheferna för en kommentar. En av dem svarar via SMS att hon inte vill ställa upp på en intervju.

– Frågan handlar egentligen om något annat än vad utredningarna gör gällande, skriver den avstängda chefen till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet