Umeås tillförordnade stadsdirektör Margaretha Alfredsson fattade beslutet att påbörja en internutredning och att stänga av två höga chefer inom kommunen. Foto: pressbild

Allvarliga arbetsmiljöproblem bakom avstängning av kommuncheferna

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har stängt av två högt uppsatta chefer och genomför nu en internutredning. Både stadsdirektör Margaretha Alfredsson och personaldirektör Birgitta Forsberg är mycket fåordiga om ärendet. Men SVT erfar att det handlar om allvarliga arbetsmiljöproblem som ligger bakom avstängningarna.

Kommunen utreder nu två chefer som båda två har stängts av och inte längre tillåts vistas på arbetsplatsen. Enligt uppgifter till SVT handlar det om allvarliga arbetsmiljöproblem inom verksamheten.

– De är inte i tjänst och är avstängda från arbetsplatsen, men med lön. Vi behöver kunna göra en utredning utan att det störs, säger stadsdirektör Margaretha Alfredsson till SVT.

Chefer i Umeå kommun avstängda

Utskällningar och saboterad insyn

Enligt uppgifter till SVT ska personal inom verksamheten ha sjukskrivit sig till följd av chefernas agerande. Personalen ska ha fått utskällningar och blivit fråntagen sin insyn i viktiga processer.

Enligt uppgifter till SVT ska den drabbade ha varit en nyckelperson för en viktig funktion inom kommunen. Problemen ska ha lett till visst politiskt missnöje när berörda politiker inte fått tillräckligt underlag för sina beslut.

Kommunledningen hade kännedom om problemen – agerade först nu

Uppgifterna om arbetsmiljöproblemen ska ha varit kända av kommunen sedan cirka två år tillbaka i tiden men har alltså inte föranlett någon märkbar åtgärd.

Det var först strax efter att tillförordnade stadsdirektören Margaretha Alfredsson tillträdde i mars i år som hon valde att agera på uppgifterna.

– Det är ingenting som kommer som en blixt från ovan, kommenterar hon.

Borde kommunen ha tagit tag i det här tidigare?

– Naturligtvis finns det saker om man tittar i backspegeln, så är det. Men jag kan inte säga så mycket mer, säger tillförordnade stadsdirektören Margaretha Alfredsson.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt de två berörda cheferna, de har hittills inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet