Medarbetare på kommunen är livrädda för att träda fram med risk för sina egna anställningar, säger en källa till SVT. Foto: SVT/arkiv.

Källa till SVT: ”Som rysk roulette – vem som helst kan försvinna”

Uppdaterad
Publicerad
Umeås kommunalråd gav ekonomidirektör Susanne Aidanpää i uppdrag att säga upp budgetchefen. Hon vägrade göra det – och riskerar nu att själv få sparken. Det uppger flera källor till SVT.
– Det är som rysk roulette. Vem som helst kan försvinna utan anledning, säger en källa.

Umeå kommuns ekonomidirektör Susanne Aidanpää fick i uppdrag att säga upp budgetchefen från hans tjänst en månad innan de båda stängdes av. Ordern ska enligt flera källor ha kommit från kommunalråden. Men ekonomidirektören vägrade göra det.

– Politiker ska inte avsätta chefer. Det är helt oförsvarbart. Jag är rädd för var Umeå kommun är på väg. Det är ett hot mot den demokratiska ordningen, säger en person inom kommunen som vill vara anonym.

Tyckte att budgetchefen gjorde ett fint jobb

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera personer i kommunen med god insyn och kan nu berätta vad som hände tiden innan Susanne Aidanpää och budgetchefen stängdes av.

Dagen efter att den tillförordnade stadsdirektören Margaretha Alfredsson började sin tjänst bad hon enligt källor Susanne Aidanpää att säga upp budgetchefen och tilldela honom en annan tjänst inom kommunen, som finanschef.

SVT har tagit del av ett mejl som ekonomidirektören Susanne Aidanpää skickade till stadsdirektören där hon beskriver varför hon vägrade omplacera budgetchefen: 

”...är en lojal, kunnig, engagerad, prestigelös och ansvarstagande budgetchef som jag litar på till 100 %. Att ta bort honom i rollen skulle inte vara bra för kommunen och kommunens medborgare”   

I mailet står även:   

”Jag inser att jag i och med att jag inte kommer att agera enligt dina önskemål riskerar att du inte har förtroende för mig”  

Kommunalråden beordrade uppsägningen

Enligt källor till SVT ska uppsägningen av budgetchefen varit en beställning från de tre kommunalråden Hans Lindberg (S), Anders Ågren (M) och Margareta Rönngren (S).  

– Man vill ha bort personer som har insyn i budgetprocessen, säger en person som arbetar inom kommunen. 

Tio dagar innan Susanne Aidanpää stängdes av kallade hon till möte med Hans Lindberg (S) och Margareta Rönnlund (S) med en oro över ”att lögner ska stå oemotsagda” enligt kallelsen. Hon skriver även: 

”Eftersom jag märker att det sprider sig falska rykten (lögner ibland) skulle jag vilja dela med mig av några saker” 

Punkterna som skulle tas upp på mötet var bland annat lojalitet mot fattade beslut samt organisation och medarbetare.  

– Här ligger en hund begraven. Politikerna är högst inblandade i den här offentliga hängningen, säger en anställd inom kommunen, med insyn i verksamheten.

Det moderata kommunalrådet Anders Ågren (M) dementerar uppgifterna om att han på något sätt ska ha beställt budgetchefens avgång. Mer om det kan du läsa här.

Felaktiga påståenden i kommunens egen utredning

Den 6 april stängdes Susanne Aidanpää och budgetchefen av från deras arbete och sekretessbelagda internutredningar startades mot dem. Utredningarna visar på allvarliga arbetsmiljöproblem och brister i verksamheten när det kommer till budget. 

Flera personer inom kommunen som har insyn i verksamheten menar att utredningarna bygger på ett för smalt underlag som är direkt felaktigt. 

– Utredningarna är fabricerade för att kunna bli av med henne. De har blivit avstängda, sedan har man letat fel, säger en person.   

Umeå kommun har inlett en process att avskeda ekonomidirektör Susanne Aidanpää. Budgetchefen valde att sluta självmant under avstängningen.  

SVT har sökt budgetchefen. Susanne Aidanpää vill inte ställa upp på en intervju. 

– Jag känner mig trygg med att jag inte gjort något fel och hoppas så klart på ett gott samtal med arbetsgivaren. Jag vill inte förstöra möjligheterna genom att uttala mig i media, svarar hon i ett SMS.  

Rädd personal vill vara anonym – riskerar sparkas

Personerna som SVT varit i kontakt med uppger att de är väldigt rädda för att själva råka illa ut och få sparken. Därför väljer de att vara anonyma. 

– Det är som rysk roulette. Vem som helst kan försvinna utan anledning, säger en av personerna.

Hans Lindberg (S) vill inte svara på frågor.

– Det är ett personalärende och jag går inte in och kommenterar enskilda individärenden i det avseendet, säger han.

- Jag har inte varit med och tagit något sådant beslut, säger Margareta Rönngren (S).

Anders Ågren (M) menar däremot att uppgifterna om att han skulle ha beställt budgetchefens avgång, är helt felaktiga.

– Det är inte korrekt, någonting sådant har inte framförts. Den enda som vi tillsätter eller avsätter är stadsdirektören, i övrigt har vi inga synpunkter på andra anställda. säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet