Se de häftiga isbilderna i klippet. Foto: Privat

Här åker de skridskor på havet – se den magnifika isen

Uppdaterad
Publicerad

Under påsken passar många på att åka långfärdsskridskor på isen vid Västerbottenskusten. Se den fantastiska isen i klippen ovanför.

Under långfredagen åkte Stina Wikberg på ett litet område mellan Vitskärsudden och Tarv tillsammans med sin sambo.

– Isen knakade litegrann och rörde på sig, säger hon.

ÄR ISEN TILLRÄCKLIGT TJOCK?

För att ge sig ut på isen bör det vara en minst 10 centimeter tjock kärnis och minst 20 centimeter snöis. Men under vårisperioden bör du vara extra uppmärksam.

När det är vår kan du inte lita på sådana tecken som mörka fläckar och isens tjocklek. Titta i stället efter om den är porös.

Värt att tänka på är att isen inte är lika stark överallt. Var försiktig vid sund, under broar och nära tillflöden och vid råkar.

Testa isen med en ispik för att se isens bärighet. Kan du slå två hårda slag med den utan att det går hål så är isen nog stark.

Ha med dig ispik, isdubbar, flythjälp, räddningslina och ett vattentätt fodral till mobilen – för att kunna larma 112 om något händer.

Se också till att alltid ha sällskap när du ger dig ut på isen. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen – och se till att ta det lugnt.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet, issäkerhet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.