”Det blev mer känslosamt än jag trodde” – här landar det nya planet Foto: Marilén Karlsson, SVT

Här landar fallskärmsklubbens nya flygplan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Tio månader efter den svåra kraschen har Umeå fallskärmsklubbs nya flygplan landat i Umeå. Medlemmarna hoppas kunna hoppa redan i helgen.
– Det känns som att man är ett barn på julafton, säger Peder Nyman som lagt många timmar på att få hit ett nytt plan.

Det har snart gått ett år sedan den svåra flygolyckan där nio av Umeå fallskärmsklubbs medlemmar omkom när planet störtade ner på ön Storsandskär just utanför centrala Umeå. 

Vägen tillbaka har varit tuff, inte minst ekonomiskt. Klubben har varit utan flygplan men nu har ett nytt anlänt till Umeå efter en resa från Schweiz, via Västerås.

– Det är en Cessna 206:a. En gammal välbeprövad flygplanstyp som funnits sedan 60-talet. Vi har haft samma modell tre gånger tidigare i klubben, säger flygchef Ronny Wernersson.

Tar färre passagerare, men är snabbare

Det nya planet har en uppdaterad, starkare motor som bullrar mindre och som enligt flygchefen är mer driftsäker. Det förra planet tog åtta hoppare, det nya bara sex. 

– Men den är så mycket snabbare att den klarar fler hopp per timme. Och mer ekonomisk. Den drar mindre bränsle per hoppare.

Hoppas kunna hoppa i helgen

Om allt går enligt planen så räknar klubben med att kunna hoppa redan under helgen, men det blir med restriktioner förstås på grund av corona. Bara erfarna hoppare kommer att delta och då med heltäckande kläder, handskar och hjälm.

Klubbens stora inkomstkälla är tandemhopp. Just nu går de inte att genomföra på grund av nya regler och förordningar i coronatider.

– Hur länge det kommer hålla ut vet jag inte. Det är inget som vi styr över själva. Centralförbundet fattar beslut i den frågan, säger Wernersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet