Jättekul, tycker Carina Berggren som är en av flera unga nyinflyttade i den vackra burträskbyn. Foto: Robert Tedestedt

Här är årets by i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

I helgen utsågs Mjödvattnet till Årets By av byautvecklingsrådet i Skellefteå kommun. I motiveringen hyllas byns samarbetsförmåga och arbete med att locka till sig nya invånare.

– Jätteroligt, kommenterar Carina Berggren, styrelseledamot i Mjödvattnets byaförening och kassör i Mjödvattnets IF.

Tidigt på söndagsmorgonen var det många mjövassare som tog skotern ut på fiske eller en promenad med hunden på den bärkraftiga skaren. Men solen och marsljuset till trots gick Daniel Lundström och Mikael Andersson in på byns stora arbetsplats Nymek för att utföra servicearbeten i verkstaden.

En levande by

Carina Berggren förberedde sig för en dag på isen.

– Byn lever. Vi har fin sammanhållning, ordnar fester och har trevligt tillsammans. Många unga familjer väljer att bo här. Jag själv har vuxit upp på Morö backe i Skellefteå, men trivs jättebra här. Min man kommer ju från byn, men märkligt nog bodde min mormors syster i gården mittemot för länge sedan, och det visste förstås alla gamla bybor när jag flyttade in.

Byalokalen samlar

Skola och butik är historia. Men byn har en samlingslokal som vårdas ömt. Den nyrenoverade byalokalen är plats för både sport, kultur och fester.

Hur ska Mjödvattnet fira utmärkelsen?

– Ja, ifjol firade vi ju MIF:s 80-årsjubileum med en fantastisk fest där ett par av Skellefteå AIK:s tränare som har sina rötter här i byn (Hans Wallson och Krister Holm) var med och bjöd på sig själva. Så vi måste ju försöka toppa det, säger Carina Berggren.

Historien bakom namnet

Byanamnet Mjödvattnet har ingenting med mjöd att göra. Det gamla namnet Mjövattnet syftar istället på det smala vattendrag som byn byggdes kring. Byn ligger centralt med pendlingsavstånd till Burträsk, Lövånger och Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.