Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör bilisterna om länets mest skadedrabbade parkering: ”Det trodde jag inte” Foto: Erik Iversen, SVT

Här är den mest skadeutsatta parkeringen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Många upplever parkeringshusen i centrala Umeå som trånga och besvärliga att parkera i. Men den parkeringsplats där det uppstår flest skador på bilar finns inte ens i centrum – den är nyligen byggd.

Länge var Formvägen på Ersboda i Umeå länets värsta parkeringsområde. I alla fall när man tittar på antalet anmälda parkeringsskador de senaste fyra åren, där förövaren också sedan smitit från platsen. I snitt 50 skador anmäls fortsatt här varje år, enligt siffror från polismyndigheten.

Men nu har parkeringen vid shoppingområdet på Söderslätt i Umeå tagit över den trista tronen. Fram till mitten av december förra året anmäldes 72 smitningar från parkeringsskada till polisen av bilägare som parkerat i anslutning till Ikea eller Avion shopping i Umeå. Parkeringen öppnade för trafik så sent som 2016.

Att flest p-skador anmälts här är nyheter för centrumchef Mia Eskilsson.

– Ingen av anmälningarna har kommit till vår vetskap. Men det är ett stort område och många som parkerar här. Vi har 2600 gratis parkeringsplatser och överlägset flest besökare, säger hon.

Vad gör ni/har ni gjort för att förhindra att det sker parkeringsskador?

– Vi har betydligt bredare parkeringsplatser än andra parkeringar i Umeå. Vi har också familjeparkeringsplatser, som är bredare.

Men vintertid ställer snön till problem då den täcker parkeringsrutornas markeringslinjer, vilket gör det svårt att passa in bilen rätt i rutan.

Varugatan mest drabbad i Skellefteå

Strömpilsplatsen i Umeå är ännu en stor parkering där många smitningar sker, i snitt 47 per år de senaste fyra åren.

I Skellefteå är det Varugatan på Solbacken som drabbades värst under 2018 med 38 anmälda brott. Även det är en större utomhusparkering i anslutning till livsmedelsbutiker, något som går som en röd tråd mellan de mest utsatta.

I övriga delar av Västerbottens län handlar det om enstaka anmälningar per år.

Men siffror till trots upplever ändå flera av dem som SVT pratat med att parkeringshus är värst att parkera i.

– Där är det så jäkla trångt, säger Sven-Erik Jonsson.

Se mer om detta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer