Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt fokus är att få våra barn att älska att röra på sig” – se när barnen utmanar sina förmågor i Ejderdunets rörelserum. Foto: Anna Bergman/SVT

Här är förskolan i Umeå som inte säger nej till spring

Publicerad

Idrottslärare har larmat om att rörelseförmågan bland landets barn har försämrats. På förskolan Ejderdunet i Umeå vill man få barnen att röra sig mer – och undviker därför att säga ”sitt still”.

– Barnen här älskar ju att röra på sig – varför sa vi nej till det tidigare? Det är bättre att det fortsätter vara positivt, säger förskolläraren Caroline Stattin.

”Sitt still och sluta spring” – det är en uppmaning som pedagogerna på förskolan Ejderdunet undviker att säga till barnen. Förskolan arbetar med att bygga upp barnens motivation att röra sig och inte hämma barnens rörelseglädje.

– Alla delar på förskolan ska innehålla rörelse. Det är snarare ett förhållningssätt än ett projekt eller tema, säger förskolläraren och initiativtagaren Caroline Stattin.

Träning och hälsa

Inkluderar rörelse i lunchen

Sedan år 2019 har de haft rörelserikedom som kompass. För att främja rörelse har förskolan bland annat skapat ett rörelserum med tjockmattor, romerska ringar och klätterställningar där barnen får röja loss när de vill. När det vankas lunch serveras den som buffé till de äldre barnen, istället för vid bordet.

– Det är för att inkludera rörelse även där. Barnen får hämta mat så att de inte behöver sitta stilla hela lunchen, säger Caroline Stattin.

Har fått bättre motorik och balans

Förhållningssättet märks också på att lärarna inte säger nej till spring inomhus. Blir det för stökigt försöker de hitta andra vägar för att åtminstone sänka ljudnivån.

– Vi märker att det ger effekt. Barnen har bättre självförtroende, bättre motorik, bättre balans och vågar utmana sig mer, säger Caroline Stattin.

Vad tänker du om att det kommit larm den senaste tiden om att barn fått sämre rörelseförmåga?

– Då känns det ju jättebra att vi gör det vi kan för att ge barnen som går hos oss de bästa förutsättningarna för att fortsätta vara rörliga och vilja utvecklas inom rörelse.

Se när barnen på Ejderdunet utmanar sin rörelseförmåga i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet