Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Marjo Kiviluoma lägenhet i Skelleftehamn där alla hennes saker står ihoppackade. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Marjo i Skellefteå blev hemlös – huset dömdes ut av myndigheterna efter razzia

Uppdaterad
Publicerad

Marjo Kiviluoma blev hemlös när räddningstjänsten i Skellefteå lade ett förbud mot uthyrning i det hyreshus hon bott i i ett år. Det har gått två månader sedan dess och Marjo tycker att kommunen inte hjälp henne tillräckligt.

– Jag vill bara ha ett ställe där jag kan stänga min dörr och känna mig trygg, säger Marjo Kiviluoma.

I januari gjorde räddningstjänsten tillsammans med polisen och Skellefteå kommun razzia för att hitta olämpliga bostäder i och med stadens snabba expansion i industriboomens spår.

Flerbostadshuset i Skelleftehamn där bland annat Marjo Kiviluoma bodde fick uthyrningsförbud på grund av bristfälligt brandskydd. Hyresgästerna fick två veckor på sig att packa ihop sina saker och flytta. Nu har två månader gått och Marjo har fortfarande ingenstans att kalla för sitt hem.

– Hela dagarna går till att leta lägenhet, men jag får alltid höra att den gått till någon annan sökande.

Extremt ovanligt fall

Att lägga ett förbud mot uthyrning av ett helt flerbostadshus är extremt ovanligt. I en granskning som tidningen Hem & Hyra gjort, där man frågat landets 137 räddningstjänster, hittas ett motsvarande fall från 2019 i Halmstad.

Hyresgästföreningen kritisk

Hyresgästföreningens jurist Olivia Lundgren säger till Hem & Hyra att om kommunen gjort den här typen av tillsynsarbete borde det finnas en plan för vad man gör om man hittar boende som inte är trygga.

Ingen på Skellefteå kommun vill ställa upp på intervju, men någon specifik plan finns inte. Kommunens presschef skriver: ”Generellt gäller att drabbade kan kontakta kommunen som då alltid gör en individuell bedömning om rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.