Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisens razzior på boenden i Skellefteå och hör polisen berätta om situationen. Foto: SVT

Mögel och trånga bås – så bor gästarbetarna i norr när industrin ställer om

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen gästarbetare arbetar i Norrbotten och Västerbotten med industriomställningen och stadsflyttarna i Malmfälten. Men deras boendesituation är många gånger ovärdig och rent av farlig.

Industriomställningen i norr är bara i startgroparna. Men på grund av batterifabriken Northvolt i Skellefteå och stadsflyttarna av Kiruna och Malmberget har myndigheterna redan stor erfarenhet av gästarbetarnas boendesituation.

– En del har råd att ta flyget hit och får bra lön och boende. Andra kommer från sämre förhållanden och kan inte ställa krav, säger Joakim Lindholm, ombudsman och ordförande i Byggnads Norrbotten.

Han fortsätter:

– De får ta det som erbjuds och det syns på boendet och vad de har i matkorgen. Håll truten eller bli hemskickad, ungefär.

7 000 kronor för en madrass

Senaste året har myndigheter i Skellefteå gjort cirka 20 tillsyner i privata boenden, varav 14 har fått anmärkningar. Bland annat har man hittat orimligt små bås med sängar i källare där alldeles för många gästarbetare huserat.

Mögel och bristande brandskydd är några exempel och trots det är hyrorna hutlösa.

– Vi känner till de som har betalat 7 000 kronor för en madrass. Det är en fruktansvärd människosyn, säger Lars Westermark, lokalpolisområdeschef i Skellefteå.

Det har krävts stor samverkan för att upptäcka misären.

– Vi går in från flera myndigheter och gör tillsyn tillsammans för att komma åt de här oseriösa aktörerna, säger kommunalråd Evelina Fahlesson (S) i Skellefteå.

Fastighetsägare tjänar stora pengar

I Kiruna har tillströmningen av gästarbetare i kombination med bostadsbristen lett till lukrativa affärer för kapitalstarka företag.

Även privatpersoner hyr ut fastigheter.

 – Nästan allt som blir ledigt i Kiruna köper de upp. Sedan inhyser man så många arbetare som möjligt för att tjäna så mycket det går, säger fackets Joakim Lindholm.

Se exempel från boendena i Skellefteå i klippet ovan.

DEN NYA INDUSTRALISERINGEN I NORR

Fram till 2040 kommer industrin att investera 1 100 miljarder kronor i de två nordligaste länen i Sverige. De tre företag som investerar mest är LKAB (400 miljarder), Northvolt (hittills 60 miljarder) och H2 Green Steel (38 miljarder).

Investeringarna väntas på sikt leda till 100 000 jobb inom 200 olika yrken.

Det är ett stort problem att hitta bostäder till alla de som redan flyttat till Norrbotten och Västerbotten för att jobba. Enbart i Skellefteå planeras det för mellan 1 000 och 1 500 nya bostäder varje år under de närmaste åren.

Enligt Arbetsmiljöverket fanns i fjol drygt 14 000 utstationerade utländska gästarbetare i Norr- och Västerbotten. Det är flest efter storstadsregionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.