Foto: SVT

Här är kåtans historia

Uppdaterad
Publicerad

Nedan kan du se de viktiga årtalen i kåtans historia, från det att den byggdes och fram till den kamp som just nu pågår mellan Anita Gimvall och Länsstyrelsen.

1890 bygger, enligt Anita Gimvall, hennes morfars farbror en kåta vid Stenträskets strand.

1959 renoveras kåtan av Anitas pappa och hennes bror. Men med åren förfaller kåtan.

2010 beslutar sig Anita Gimvall för att renovera kåtan till en modernare byggnad.

2011 kommer det in en anonym anmälan till Länsstyrelsen i Västerbotten. Länsstyrelsen inspekterar platsen och menar att det inte finns någon dokumentation om en tidigare byggnad på platsen och att Anita Gimvalls byggnad räknas som ett nybygge på ett naturreservat med strandskydd. Anita Gimvall åläggs därför att ta bort byggnaden och återställa platsen till ursprungligt skick.

2017 besöker Länsstyrelsen platsen igen och finner då en ny byggnad på platsen. En mer kåtaliknande sådan. Anita Gimvall menar att hon återställt platsen med en byggnad som mer liknar den ursprungliga kåtan och att hon därmed återställt platsen enligt länsstyrelsens åläggande. Länsstyrelsen i Västerbotten besöker platsen igen och menar då att den tidigare byggnaden antingen ersatts av en ny kåtaliknande byggnad eller täckts över med presenning, hönsnät och torv.

I augusti 2017 skriver Länsstyrelsen i Västerbotten en ansökan till kronofogden om avlägsnande av byggnaden. Kronofogden har därefter beslutat att byggnaden kommer att brännas men att det ännu inte finns ett utsatt datum.

I april 2018 bränner Kronofogden ned den nya byggnaden.

Under 2020 tipsas Länsstyrelsen om att det nu står en ny kåta på samma plats som den tidigare stod. ”Ett nybygge”, konstaterar Länsstyrelsen efter en inspektion. De meddelade Anita Gimvall att hon hade till den 30:e juni 2021 på sig att ta bort byggnaderna samt städa bort spåren av dem. Annars skulle ett vite om 30 000 kronor delas ut, Gimvall överklagade då Länsstyrelsens föreläggande till Mark- och miljödomstolen.

I mars 2021 kommer domen från Mark- och miljödomstolen som går på Länstyrelsens linje. Kåtan ska rivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.