Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anita Gimvall berätta om vad kåtan betyder för henne och vad hon tänker om att även den nya hotas av nedbränning: ”Det är bedrövligt”. Foto: Arkiv/SVT, Berno Jonsson/SVT

Anita byggde ny kåta i Stenträsket – nu hotas den också av bränning

Uppdaterad
Publicerad

Anita Gimvalls kåta i Stenträsket brändes ner av länsstyrelsen för snart fyra år sedan. Hon byggde då en ny på samma plats. Nu hotas även denna av nedbränning eftersom den saknar tillstånd.

– Vi fick veta att hon byggt en ny så nu har vi polisanmält det och beslutat att hon måste ta bort den, säger Julia Holmström,naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

För drygt fyra år sedan brände länsstyrelsen ner Anita Gimvalls fiskekåta vid Stenträsket som ingår i Vindelfjällens naturreservat inom Storumans kommun.

Bränningen gjordes med stöd av miljöbalken, som säger att inga nya byggnader får uppföras i ett naturreservat om man inte har dispens. Dessutom var kåtan placerad för nära vatten enligt strandskyddslagen.

Anita Gimvall byggde en ny kåta – men nu har hon fått ytterligare ett föreläggande och än en gång ett vite på 30 000 kronor. Dessutom har länsstyrelsen polisanmält henne för brott mot miljöbalken.

Länsstyrelsen kräver att den ska vara riven eller flyttad om drygt en vecka.

Hävdar urminnes hävd

Anita Gimvall har hela tiden hävdat urminnes hävd, då hon själv är same och då hennes förfäder som var renskötare hade en koja på samma plats.

– Följer hon inte vårt föreläggande måste vi begära hjälp av Kronofogdemyndigheten och då är det mycket möjligt att kojan bränns upp inom några månader igen, säger Julia Holmström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Men Anita Gimvall tänker inte ge upp kampen för att få ha kvar sin kåta.

– Jag vet inte vad jag gjort för ont för att drabbas av det här men jag tänker fortsätta att strida då jag anser att jag har rätten på min sida, säger hon.

Hör Anita om kampen i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.