Vid 13-tiden i onsdags sattes den omdiskuterade kåtan i brand. Foto: SVT

Upprörd stämning inför bränning av kåta

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på onsdagen sattes Anita Gimvalls kåta i Stenträsket, Storuman i brand. Länsstyrelsen i Västerbotten menar att kåtan är ett olovligt nybygge medan Anita menar att det stått en kåta på platsen i 120 år.

Ett tiotal personer var på plats redan någon timme innan den tänkta bränningen, för att visa sitt stöd och protestera mot beslutet att elda upp kåtan.

Fyra poliser från Tärnaby kom till platsen med snöskoter vid niotiden i morse. Deras uppgift är att se till att Kronofogden kan slutföra bränningen av kåtan.

– Det är upprörd stämning bland de tio personer har slutit upp, säger SVT:s reporter Berno Jonsson som befinner sig på platsen.

Långvarig kamp

Kåtan har enligt ägaren Anita Gimvall förfallit i omgångar under åren och efter att hon renoverat kåtan 2010 fick länsstyrelsen i Västerbotten en anonym anmälan och klassade efter en inspektion byggnaden som olovligt nybygge i ett naturreservat med strandskydd.

Kampen mellan länsstyrelsen och Anita Gimvall har pågått i sex års tid. Anita menar att det stått en kåta på platsen i 120 år, medan länstyrelsen menar att det är ett olovligt nybygge och har gett Kronofogden i uppdrag att bränna den.

Folk på platsen svor

Tanken var att kåtan skulle brännas vid tiotiden men det drog ut på tiden. Vid 13-tiden hade Kronofogdens utsända fått eld på kåtan.

– Först hällde man dunkar med etanol på kåtan. Sedan tuttade man på. Vissa som stod och tittade svor och gormade och tyckte det var helt bedrövligt, rapporterar Berno Jonsson, från platsen.

”Övergrepp mot samiska folket”

Håkan Jonsson som är ordförande för partiet Jakt och fiskesamerna i Sametinget, var på platsen för att visa sitt missnöje mot bränningen. Han menar att kåtan använts av jakt- och fiskesamerna i området i generationer.

– Det är ett övergrepp mot det samiska folket som inte har renar, säger Håkan Jonsson, ordförande partiet jakt och fiskesamerna i sametinget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.