”Det är väl ett sätt att skrämma upp mig” – hör Anita Gimvall om hotet om vite Foto: Berno Jonsson, SVT

Länsstyrelsen brände ner hennes kåta – nu har Anita byggt en ny

Uppdaterad
Publicerad

Anita Gimvall i Perstorp i Storuman byggde en kåta vid de vatten i Vindelfjällens naturreservat där hon fiskat sedan barnsben. Olagligt, menar länsstyrelsen som brände ner kåtan. Nu har hon byggt en ny koja på samma ställe och hotas av vite på 30 000 kronor.

– En ny kåta år uppförd utan nödvändiga tillstånd och då måste den tas bort, säger Julia Holmström som är naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Anita Gimvall är same och åberopar urminnes hävd då hennes förfäder haft en kåta på det ställe som hon byggt sin. Men länsstyrelsen menar att det inte finns några bevis för det och att det handlar om ett nybygge och då måste det finnas tillstånd.

Kampen om kåtan i Stenträsket

– Jag förstår att det här är en jobbig process. Det är ett svårt beslut för oss att ta men vi måste utgå från den lagstiftning som finns och då är det förbjudet att uppföra en ny byggnad på den här platsen, säger Julia Holmström.

Ger inte upp

Men Anita Gimvall tänker inte ge upp kampen för sin kåta vid Stenträsket.

– Det känns som myndigheterna satsar resurser på en liten människa som går att trycka ner. De stora bovarna klarar sig alltid, men jag kanske räknas som en sådan, säger Anita Gimvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kåtan i Stenträsket

Mer i ämnet