Sameministern Alice Bah Khunk kritiserar bränningen av kåtan på Twitter. Foto: SVT

Bah Kuhnke kritiserar bränningen av kåtan: ”Orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer hårda reaktioner efter att länsstyrelsen låtit elda upp Anita Gimvalls kåta i Stenräsket mellan Storuman och Tärnaby. Sameministern Alice Bah Kuhnke skriver på Twitter att insatsen att elda upp kåtan var orimlig – Miljöpartiet menar att det nu behövs en lagändring.

Det var stor dramatik i fjällvärlden igår när länstyrelsen med hjälp av Kronofogden och under övervakning av fyra poliser eldade upp Anita Gimvalls kåta vid Stenträsket.

– Det är helt fruktansvärt och det finns egentligen inga ord att beskriva det här hur svenska staten bränner upp byggnader idag för människor som har funnits här i tusen år, säger Håkan Jonsson som är ordförande för Jakt och fiskesamerna.

Kampen om kåtan i Stenträsket

MP kräver lagändring: ”Tycker det är så hemskt”

Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) som har ansvar för samefrågor twittrade att tilltaget var orimligt i dess sanna bemärkelse och miljöpartiets talesman i samepolitiska frågor tycker att lagstiftningen måste ändras.

– Jag tycker det är så hemskt och den här kojbränningen är ett tydligt uttryck för att den här lagstiftningen som vi har och som ska sörja för det samiska folkets rättigheter måste stärkas, säger Jonas Eriksson (MP).

Länsstyrelsen: Har följt lagen

Men länsstyrelsens handläggare menar att man bara följt lagen.

– Det här handlar om en person som uppfört en stuga i strid mot naturskyddsföreskrifter och strandskyddsbestämmelserna och innan den här stugan uppfördes 2010 har det inte funnits någonting på platsen, säger Julia Holmström som är handläggare vid länsstyrelsen.

– Jag utgår från att myndigheterna har följt lagen och det är det som gör det ännu tydligare för mig att lagen måste ändras. Vi behöver en lex Gimvall, säger Jonas Eriksson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kåtan i Stenträsket

Mer i ämnet