Stefan Jansson, professor på Umeå plant science center. Foto: SVT/pressbild

Här är man världsledande inom trädforskning

Uppdaterad
Publicerad

För femtio år sedan så började man med växtforskning vid Umeå universitet. Från att ha startat med endast några få akademiker som forskade på hur ljuset påverkade alger så är man idag världsledande inom träbiologi med forskare från 35 olika länder.

Allt började 1967 med endast ett par få akademiker utifrån, man började med att studera ljusets effekt på algerna. Men det gick ganska snabbt att man bytte spår till trädforskning. Nu 50 år senare så är Umeå plant science center världsledande just inom detta område.

– Det är en vacker historia om Umeå som akademisk ort, ett politiskt beslut om att starta ett universitet. Man fick börja från början med att plöja upp en åker och bygga saker. Första generationens akademiker kom ju så klart utifrån, det fanns ju nästan inga akademiker norr om Uppsala, säger Stefan Jansson, professor på Umeå plant science center.

50 år senare – världsledande

Nu femtio år senare är man världsledande inom denna forskning.

– Just inom det här området trädbiologi och skogsbioteknik där kan vi ändå med viss skryt säga att vi är världsledande, säger Stefan Jansson

Försöker förstå växter

I Umeå så satsar man väldigt mycket på grundforskningen, alltså att försöka förstå varför växter fungerar som de gör. Men ju mer framsteg man gör så kan man börja använda forskningen mer praktiskt till produkter och så vidare.

– Det är klart man är stolt, det tror jag många här på forskningscentrumet är. Det är därför vi gör det här också, vi har gemensamt uppnått nånting som blivit väldigt bra. Det har tagit lång tid och mycket arbete men nu kan vi se resultatet av det, säger Stefan Jansson.

I måndags så började ett tre dagar långt symposium på Umeå universitet, där har man bjudit in toppforskare från hela världen för att diskutera växtforskningens historia, nutid och framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.