Foto: Linnea Lindholm/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är toaletten där 14 hemtjänstanställda förväntas byta om

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på ändamålsenliga lokaler för klädtvätt och omklädning för personalen har fått skyddsombudet vid Grubbe hemtjänst att anmäla Umeå kommun till Arbetsmiljöverket.

Sedan i slutet av 2018 har det funnits lagkrav som gör att arbetsgivare inom hemtjänsten ska stå för personalens arbetskläder och tvätt. I över tio år har det dessutom funnits regleringar som säger att personal som utför “smutsande” arbete har rätt till en plats för ombyte.

Omklädningsrum saknas

Trots det saknas omklädningsrum för personalen på Grubbe hemtjänst i Umeå, som idag delar lokaler med flera andra verksamheter på Hartvigsgården.  

Nyligen fick personalen tvättmaskin och torktumlare installerade i källaren, men så länge det saknas ändamålsenliga utrymmen för klädförvaring och omklädning så tror Erik Strömberg inte att tvättmaskinen kommer kunna utnyttjas. 

Anser att kommunen förhalat processen

I den anmälan som Erik Strömberg lämnat in till Arbetsmiljöverket skriver han att arbetsgivaren, alltså Umeå kommun, “förhalat anskaffande av tvättmöjligheter och omklädningsrum”. Han konstaterar även att det saknas tidsplan för när problemet ska vara löst.

Verksamhetschefen för den kommunala hemtjänsten beklagar att personalen på Grubbe hemtjänst i nuläget är hänvisade till en toalett för omklädning.  

– Det är inte rimligt och det är därför vi lagt in att vi behöver nya lokaler. Så det ligger som ett äskande från oss, och jag hoppas att det inte ska ta alltför lång tid, säger Annette Johnsson.

”Har visat på behov i över två år”

– Det ligger inte på mitt bord att tillhandahålla lokaler, utan att visa på vilka behov vi har vilket vi gjort i över två års tid.  

På fastighetsförvaltningen säger man att dröjsmålet beror på en snäv budget och att det varit svårt att hitta ändamålsenliga lokaler i närområdet. Ambitionen är att kunna presentera en långsiktig lösning efter sommaren.

Enligt Pär Axelsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, så ligger det yttersta ansvaret på arbetsgivaren, alltså ledningen för äldreomsorgen i detta fall. Ärendet är under utredning och beslut väntas komma under nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.