Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är som evolutionen fast inte lika långsamt” – här förädlas träden för framtida miljöer och klimat Foto: Mikael Assmundsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

I Sävar avlas framtidens träd – ska klara klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Fler insektsangrepp och längre perioder av torka kan drabba den svenska skogen mer frekvent när klimatet blir varmare. I Sävar utanför Umeå jobbar forskare för att anpassa skogen för bland annat klimatförändringar. Just nu skördas kottar som ska bli framtidens tåligare plantor.

Sedan slutet av 30-talet har skogsnäringen jobbat med förädling av skogen, bland annat för att kunna öka virkesproduktionen och få stopp på kostsamma angrepp på träden. På senare tid har förstås klimatfrågan tagit mer plats inom forskningen.

Ett varmare klimat gör att växtsäsongen förlängs och då ökar tillväxten, men samtidigt ökar risken för skador på träden.

– De kan angripas av torka bland annat under längre perioder, skadeinsekter, svampar och så vidare, säger Adam Klingberg, forskare i förädlingsprogrammet på Skogforsk i Sävar.

Bedriver avel på träd

Träd parar sig naturligt och utvecklas med evolutionen, men det tar lång tid. För att möta framtidens klimat och miljöer bedrivs avel vid stationen i Sävar, en av landets två centrum för skogsträdförädling. Här avlas på trädslag som lärk, tall, gran och björk för hela norra Sverige.

Man parar ihop särskilt utvalda goda trädexemplar för att få en bättre tillväxt, virkeskvalitet och större motståndskraft mot angrepp. Det finns de som är oroliga för att man på det här sättet snävar av materialet och tar bort en del av genpoolen som finns i skogen.

– Vi gör ett urval, så det vi gör påverkar. Men vi har tagit höjd och tar in väldigt mycket material för att få en bra genetisk diversitet, säger Adam Klingberg.

Just nu plockas kottar som innehåller frön som ska bli nästa generations träd, lite bättre anpassade.

Se mer i klippet.

• Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av skogsnäringen och staten.

• Totalt omkring 135 anställda, varav 80 forskare.

• Finns på tre orter: Sävar, Ekebo och Uppsala där huvudkontoret ligger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer