Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Doroteas kommunalråd: ”Förhoppningen är att man ser över utjämningssystemet” Foto: Simon Engstrand, SVT

Här betalar invånarna mest kommunalskatt i landet

Uppdaterad
Publicerad
Doroteaborna betalar högre kommunalskatt än någon annanstans i landet.
Pengarna ska räcka till mycket och kommunalråden Nicke Grahn (L) och Greger Lindqvist (S) tycker det behövs ny landsbygdspolitik.
– Vi har en politik som gynnar storstäderna där många människor bor på liten yta, det är en väldigt bristfällig politik för de ställen i Sverige där det inte är så, säger Nicke Grahn.

Den som bor i Dorotea kommun betalar idag högst kommunalskatt i hela Sverige. Siffran är 35,15 procent, vilket kan jämföras med Österåkers 29,18 procent – som är lägst i landet.

– Man får ta det som det är. Det är ju så. Men man skulle blivit gladare om den var lägre, säger pensionären Willy Bredberg.

– Samtidigt får vi bra saker för skatten. Vi har en jättebra förskola för våra barn, men det är synd att skillnaden är så stor beroende på var man bor i landet, tycker Joakim Jonsson, som också bor i kommunen.

Färre som delar på kostnaderna

Anledningen att just Doroteas kommunalskatt är så hög beror enligt kommunalrådet Nicke Grahn (L) på att kommunen är liten – därmed måste färre människor dela på kostnaderna.

– Vi är ålagda massa saker inom skola, omsorg och äldreomsorg – och det måste finasieras. Vill man ha lägre skatt får man berätta vad som ska tas bort, för det är väldigt enkelt att kräva bra service och låg skatt, säger Grahn.

Samtidigt minskar Dorotea i befolkning och därmed även skatteintäkterna. I kommunen bor cirka 2600 personer och sedan 2006 har drygt 500 lämnat kommunen, uppger Greger Lindqvist (S).

”Skulle behöva höja skatten mer”

Enligt en skatteprognos från SKL som Lindqvist tagit del av skulle Dorotea kommun behöva höja skatten ännu mer. Men det har rådande majoriteten lovat att inte göra.

– Det är ju ett scenario som man absolut inte vill höra. Vår förhoppning är att man ser över utjämningssystemet och ser att vi behöver hjälp och stöd här, säger Greger Lindqvist (S).

Nicke Grahn är inne på samma spår:

– Vi skulle behöva en politik i som omfattar hela landet och inte bara gynnar storstäderna. Sverige har ju västeuropas kanske sämsta landsbyggdspolitik.

Så stor blir skatteskillnaden i pengar

Visa

Om en person tjänar 30 000 kronor i månaden innan skatt blir behållningen efter kommunalskatt:

I Dorotea: 19 455 kronor/månad

I Österåker: 21 246 kronor/månad

Skillnad: 1 791 kronor per månad = 21 492 kronor varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer