Foto: SVT.

Här bor det fler hundar än människor

Uppdaterad
Publicerad

Byn Slussfors mellan Storuman och Tärnaby har fått ett rejält uppsving, mycket tack vare flera slädhundsföretag. Nu finns det nästan dubbelt så många hundar än människor i byn.

Vi blir ordentligt utskällda när vi kommer till Petter Karlsson och hans hundgård som ligger mitt i byn Slussfors. Han har ett sjuttiotal hundar i sin anläggning, och i byn finns ytterligare två slädhundsföretagare som satsar på turister som vill åka på släde i snön efter hundarna.

Dubbelt upp

Totalt finns det cirka 200 hundar, nästan dubbelt så många hundar som människor i byn.

– Det finns väldigt fina förutsättningar för att hålla på med slädhundar här i området. Flera andra byar runtomkring har också satsat på den här näringen, säger Petter Karlsson.

Livar upp byn

Sammanlagt jobbar 6-7 personer i de olika slädhundsföretagen, något som gör det till en av de största privata näringarna i Slussfors.

– Det är bra att det är lite liv i byn och att det finns sysselsättning. Det innebär att folk kan bo och leva här utan restider och så, säger Helen Karlsson, en av byborna.

Hade gärna sett fler människor

Jessica Bergfors, som tills nu har haft affären i byn, har inget ont att säga om de fyrbenta vännerna. Men hade hoppats på fler med bara två.

– Fick man välja skulle det väl vara tvärtom, fler människor än hundar såklart. Men å andra sidan är det positivt med företagare som vill satsa här i byn, säger hon.

Tufft i glesbygd

Petter Karlsson menar att man måste hitta alla tänkbara inkomster som finns när man bor i glesbygd. Och då får man syssla med lite av varje.

– Turistnäringen är en av de få näringarna som finns härute, säger han.

Vi rör oss genom byn och vart vi än kommer finns hundar. Är det inte små hundgårdar med jakthundar så är det stora anläggningar med slädhundar. Ett rejält hundliv helt enkelt.

– Ja, det kan man säga, men det gör ingenting. Bättre att det är liv än att det är helt tyst, säger Jessica Bergfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.