Foto: Umeå kommun

Här byggs landets längsta hängbro för fotgängare

Uppdaterad
Publicerad

En 179 meter lång hängbro, formad som ett timglas, har precis börjat byggas över Umeälven. När bron står klar, enligt beräkningarna sommaren 2018, kommer det att vara Sveriges längsta hängbro för gående och cyklister.

Den tunga trafiken som dundrar genom Umeå och luften i centrala staden har länge varit omdiskuterade ämnen. För ett år sedan stod det klart att Umeå kommun skulle satsa mer på att förbättra förutsättningarna för cyklister och gångtrafikanter i staden. Det skulle vara ett led i att få människor att välja bort bilen.

En av satsningarna var att bygga en ny bro över Umeälven. Bron, som nu precis har börjat byggas, kommer att gå mellan Lundåkern och ön Gröna Oxen på Bölesholmarna. Bron kommer att gå under namnet Lundabron. Tanken är att den ska underlätta för resor och arbetspendling med cykel över älven i de västra stadsdelarna och att invånarna lättare kan ta sig till friluftsliv och stadsnära rekreation som till exempel badstrand och lekplatser.

Enligt Umeå kommuns tidsplan ska bron stå klar den 1 juli 2018.

– Enligt tidsplan ska den vara monterad den 30 november, men det går inte att göra beläggningsarbeten och målningsarbeten den tiden på året, så det får vänta till maj-juni 2018, säger Sune Norman, Umeå kommuns projektledare för Lundabron, till Västerbottens-Kuriren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundabron

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter