Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Arvid Wickzell/SVT, Arkivbild/SVT

Här byggs rally-VM i Umeå av fordonselever: ”Ska bygga världens bästa arena”

Uppdaterad
Publicerad

Precis som förra året är det elever från Forslundagymnasiet som hjälper till att bygga upp rally-VM när det arrangeras i Umeå. Och i år kommer både banan och arenan att bli ännu bättre än i fjol, menar lärare och elever.

Bättre framkomlighet och bättre hopp var några önskemål från Rally Sweden när det var dags att igen anlägga banan och arenan till rally-VM. Eleverna från Forslundagymnasiet tog det till sig och nu har man bland annat byggt ett gångvalv, som åskådare kan gå igenom och som bilarna kan hoppa över.

– Det är ganska likt förra året, men många små förändringar, så jag tror definitivt att det kommer bli bättre i år, säger eleven Efraem Bergqvist.

Rally-VM

Utöver att bygga själva arenan har eleverna även dragit el, byggt staket och röjt bort ris från banan där bilarna kommer köra.

Fungerar bra att kombinera med studierna

Det praktiska arbetet är värdefullt för eleverna, och det fungerar bra att kombinera det med traditionella studier i skolbänken. Det tycker både Efream Bergqvist och ansvarig lärare Michael Pihlgren.

Nu under slutspurten av bygget försöker skolan ha mellan 15 och 25 elever på plats hela tiden.

– Det ska vara en upplevelse, säger läraren Michael Michael Pihlgren, och tillägger att de i år ska bygga ”världens bästa arena”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally-VM

Mer i ämnet