Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Lyckseleborna sitt missnöje med att BB fortsatt är stängt Foto: Anders Öhlund/SVT

Lycksele BB är stängt hela året – här demonstrerar invånarna: ”Vi ger inte upp”

Publicerad

Lycksele BB kommer att hålla stängt hela det här året. Regionens tuffa ekonomiska situation gör också situation mer osäker. Under tidsdagen anordnades ännu en demonstration för att öppna avdelningen igen.

– Vi har ingen garanti på att förlossningen öppnar igen, löften är billiga att ge, säger Anna Ackemo (M) en av arrangörerna.

Lycksele BB har Sveriges minsta förlossningsavdelning med drygt 375 födslar varje år. Den har varit stängd sedan den 19 december 2022 på grund av personalbrist.

Under tisdagen anordnades ytterligare en demonstration i Lycksele av borgerliga partierna. Socialdemokraterna som styr regionen var inte inbjudna. Ida Hultin och lilla Sally sju månader var en av de drygt 200 Lyckselebor som deltog.

– Man skall inte behöva åka 30-40 mil för att föda barn i Sverige idag. Det enda råd vi får idag är att ta med handdukar i bilen, säger Ida Hultin.

”Tiden rinner ifrån oss”

– Vi kan inte se på hur ingenting händer. Regionen lovar visserligen att förlossningen skall öppnas efter att verksamheten lagts ut på anbud. Men tiden rinner hela tiden ifrån oss, säger Anna Ackemo (M) en av arrangörerna.

Lösningen för att kunna öppna Lycksele BB igen är att ta in ett privat bolag som ska lösa bemanningen. Detta är dock dyrt och har dragit ut på tiden.

– Tidigast till våren kan det bli aktuellt med en öppning säger, Peter Olofsson (S) regionråd.

– Vi har ingen garanti på att förlossningen öppnar igen, löften är billiga att ge, säger menar Anna Ackemo.

Måste spara

Upphandlingen beräknas kosta mellan 50 och 70 miljoner, men hur detta ska finansieras är ännu oklart. Samtidigt blöder regionens ekonomi med ett väntat underskott på minst 600 milj kr i år.

Den utökade kostnaden för Lycksele BB måste sparas inom regionens övriga verksamhet.

– Det måste göras en omprioritering, men vi har inte börjat med det ännu, säger Anna-Lena Danielsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Peter Olofsson (S): ”Tveksamt med öppning i år” Foto: Anders Öhlund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet