Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lycksele BB läggs ut på entreprenad, det beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten idag. Foto: SVT

Lycksele BB kommer drivas vidare i privat regi – hålls stängd åtminstone till hösten 2023

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele BB läggs ut på entreprenad och ett bemanningsföretag får i uppdrag att lösa bemanningen. Det beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten idag.

– Vi har tagit beslut att skyndsamt jobba för en upphandling så vi kan få en lösning på att snabbt få till ett öppnande, säger Anna-Lena Danielsson, (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Lycksele BB är Sveriges minsta förlossningsavdelning och har varit stängd sedan den 19 december på grund av personalbrist. BB kommer också fortsatt att hålla stängt och inte återöppna i januari som planerat. Något planerat öppningsdatum finns i dagsläget inte.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Det är fortfarande svårt att säga, troligtvis kommer BB vara stängt fram tills hösten, säger Anna-Lena Danielsson, (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kan kosta mellan 50-80 miljoner kronor

Exakt hur mycket en upphandling kommer kosta är fortfarande osäkert.

– Det är jättesvårt när vi inte vet exakt hur upphandlingen kommer se ut. Idag fick vi uppgifter om att det kanske hamnar mellan 50-80 miljoner, säger Anna-Lena Danielsson, (S).

För att finansiera en upphandling räknar man med att få mer pengar från regionfullmäktige.

Födande tvingas nu istället åka till Umeå eller Skellefteå för att föda, vilket innebär cirka två timmars extra restid.

Bemanningsföretaget: ”Dubbla ersättningarna”

Bemanningsföretaget Svea Work gjorde förra veckan uppskattningen att det skulle kosta 3 miljoner kronor i månaden att ta över Lycksele BB:s hela bemanning, beräknat på 12 barnmorskor och tre läkare.

– Det går att rekrytera till Lycksele. Men jag tror vi skulle behöva dubbla ersättningarna vi betalar idag för att lyckas, sa konsultchefen Linnéa Kvarnberg då.

Se direktsändningen från presskonferensen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet