Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför ska hyresgästen betala för renoveringen? – hör svaret i klippet. Foto: SVT

Hyresgästföreningen svarade på läsarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

Har du frågor kring totalrenovering av hyreslägenheter? Samuel Björklund från Hyresgästföreningen svarade på läsarnas frågor.

I samband med att lägenheter totalrenoveras kan även hyran höjas. Den nya hyran beror på hur mycket högre standarden blivit och någon gräns för hur stor hyreshöjningen får bli finns inte. Men hyran ska fortfarande vara skälig och utgå från lägenhetens bruksvärde.

SVT rapporterade · Ställ dina frågor om totalrenovering till Hyresgästföreningen!

Nu stänger vi chatten och tackar Samuel och Hyresgästföreningen för alla svar!
13.01
Ingår inte framtida renoveringar och underhåll som en del i hyran, eller har pengarna avsedda för renoveringar och underhåll stulits ut som vinst av ägarna?
Renoveringar och sedvanligt underhåll ingår självklart i hyran som betalas och är inget som innebär hyreshöjningar. Som nämnt i andra delar av chatten är det de standardhöjande åtgärderna som gör att hyran höjs.
13.01
Rikshem kallar det för att Hyresgästföreningen har godkänt renoveringen (använder det som skydd och täckmantel).
Handlar det verkligen om ett godkännande? Och inte bara en förhandlig?
Hur ser förhandlingen egentligen ut? Hur stort inflytande har hyresgästföreningen? Och följer Rikshem era rekommendationer?
Hej! Tack för en bra fråga, det är många som har ställt frågor om vårt inblandande - vilket är bra! Jag jobbar själv inte som förhandlare, men det är såklart en förhandling och inget godkännande som vi på Hyresgästföreningen gjort. Man måste skilja på godkännandeprocessen och förhandlingsprocessen. Vi har ingen del i godkännandeprocessen - det är mellan Rikshem och deras hyresgäster, vi varken kan eller vill påverka det. Det vi kan göra är att förhandla hyran innan godkännandeprocessen eller efter. Eftersom vi valde att förhandla hyran med Rikshem innan godkännandeprocessen så vet hyresgästerna vilken hyra det blir när renoveringen är klar. Vi kan bara vädja till hyresvärdar att inte lyxrenovera lägenheter, men om de väljer att lyssna eller inte är upp till dem. Rikshem har i det här fallet lyssnat till stor del och till exempel inte valt kakel i badrum, tvättmaskin i lägenheterna osv., något som hade lett till ännu större hyreshöjningar.
13.45
I vårt kontrakt står det att värme ingår i hyran, men golvvärmen som kommer sättas in, kommer gå på vår el. Antingen måste vi då betala själva för värme i badrummet eller ha ett väldigt kallt badrum - är detta okej?
Hej!
Precis så funkar det - det är hyresgästen som betalar elräkningen för golvvärmen i badrummet. Däremot plockar man vanligtvis inte bort de element som redan finns i badrummet, och då värms rummet även av det. Med det sagt ska man inte vara tvungen att använda golvvärmen för att det ska vara rätt temperatur i badrummet. Eftersom värmen i elementen ingår i hyran ska det alltså vara möjligt att ha ett varmt badrum utan extra kostnad. 
13.59
Fråga från tidigare chatt:
 
"Varför ska hyresgäster betala renovering när de inte äger husen? De betalar ju redan hyra som ändå ökar varje år. Gäller tydligen alla bolag.
 
Anonym"
Det som gör att hyran blir högre är när hyresvärden väljer att genomföra så kallade standardhöjande åtgärder. Renoveringen av stammar är inget som kostar hyresgästen något. I det här fallet har Rikshem valt att i samband med renoveringen höja standarden, något man lyckats undvika på andra ställen i Sverige. Mer om standardhöjande åtgärder i samband med renoveringar går att läsa här.
14.01
Fråga från tidigare chatt:
 
"Den stora frågan är väl: finns behovet av renoveringar och vad är den nya gällande standarden? Känns som att bolagen och marknaden är de enda som kommer till tals. Min lägenhet behöver få sitt eftersatta underhåll gjort, inte höjd standard. Men nu stundar en renovering i framtiden och troligen hemlöshet för en själv. Inhumant hur vi hyresgäster behandlas.
 
Fritz"
Hej, Fritz! Det låter verkligen tragiskt och jag hoppas innerligen att Rikshem inte låter sina hyresgäster bli renovräkta in i hemlöshet. Enligt min förståelse är fastigheterna väldigt eftersatta och behöver underhåll, men vi tycker att man borde ta ett större ansvar för sina hyresgäster och renovera mer varsamt. Över 120 boende har skrivit under en namninsamling för att få Rikshem att erbjuda olika nivåer av standard, men det är något de inte anser är "rationellt" eller ekonomiskt. Hem & Hyra granskade Rikshem förra sommaren, där liknande renoveringar som denna lyfts upp, tillsammans med hyresgästernas dåliga betyg av hyresvärden. 
14.08
Fråga från tidigare chatt:
 
"Att det är lagligt, att inte avsätta pengar till framtida renoveringar under tid. Och istället chockhöja hyrorna när man kört ner lägenhetsbeståndet, och stoppat vinsterna i fickorna är obegripligt. Och då låta hyresgästerna betala till hundra procent.
 
Ambjörn Fjällström"
14.12
Fråga från tidigare chatt:
 
"Så man kan ju undra varför det pratas om marknadshyror när hyrorna antingen är höga pga nybyggnation eller pga renovering? Känns som hyreshöjningarna redan sköter sig självt med råge?
 
Mjo"
Ett argument som används för marknadshyror är just att det skulle stimulera bostadsbyggandet, något vi på Hyresgästföreningen ställer oss starkt kritiska till. Du kan läsa mer om marknadshyror här på vår hemsida.
14.22
Har bott i Uppsala hos Rikshem 2017 där de totalrenoverat och hyran låg på 9500 kr för en 3:a. Enda "lyxen" var golvvärme på toaletten. Ingen disk- eller tvättmaskin. Tycker bara att det hade gjorts en vanlig underhållsrenovering. Inte värt så dyr hyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer