Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Framtiden ser mörk ut” – hör Carlos om situationen. Foto: Josefina Kangasharju/SVT

Tufft för ensamstående pappan Carlos när Rikshem höjer hyrorna

Uppdaterad
Publicerad
I och med att fastighetsföretaget Rikshem ska renovera sina lägenheter under våren tvingas ensamstående pappan Carlos flytta ut i ett halvår med sina tre barn – för att sedan mötas av flera tusen kronor dyrare månadshyra.
– Allt kom så plötsligt, jag är chockad.

I mellandagarna kom broschyren som chockat och oroat många boende på Mariehem i Umeå. Utan någon längre förvarning ska lägenheterna renoveras under våren 2020 och därefter höjas i hyra.

– Det här måste Rikshem ha planerat länge. Det finns vissa som har flyttat in nyss och när de skrev kontrakt fick de inte veta något om det här, säger Carlos Gomes som bott i sin femrumslägenhet på  på Mariehem i nästan 10 år.

”Det är många frågetecken”

Carlos bor ensam med sina tre barn som alla går skola i området. Han oroar sig nu över var de ska ta vägen.

– Det finns många frågetecken kring det här, vet inte var vi ska bo i sex månader. Barnen går i skola här så vi kan inte flytta för långt bort.

Förutom att själva processen oroar Carlos så är också hyreshöjningen en oro som han inte vet hur han ska klara av. I dag har han redan två jobb för att kunna försörja sina barn och med en hyreshöjning på drygt 3000 kronor i månaden kan det bli fråga om ett tredje.

Förstår att hyran kan upplevas hög

Johan Brändström på Rikshem förstår att den stundande renoveringen skapar oro, men säger att hyresgästerna på Mariehem bor i ovanligt stora lägenheter, och att hyrorna därför kan kännas höga.

– De är mycket större än nybyggnationer i dag, och därför kan hyran upplevas som hög. Men den är absolut inte högre än någon annanstans.

SVT rapporterade · Har din hyreslägenhet totalrenoverats? Hur blev det för dig?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer