Magnus Bidner har tillsammans med medlemmar i Jägarförbundet Sorsele trampat upp spår som tillsammans med nattens kyla gjort isen starkare. I klippet syns en räddningsinsats från söndagen. Foto: Magnus Bidner

Här försöker jägarna rädda älgkon som gått genom isen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunjägaren Magnus Bidner i Sorsele har under helgen försökt rädda älgar, som på sin årliga vandring inte kunnat ta sig vidare på den ovanligt svaga Vindelälven. Flera älgar har drunknat, men Magnus Bidner menar att insatsen gett resultat.

– Arbetet de senaste dagarna tillsammans med kyla har gjort att flera älgar nu tagit sig över, säger han.

Den senaste tiden har stora mängder älg samlas på en udde strax söder om Sorsele. På sin årliga vandring tar de sig inte vidare då isen är ovanligt svag.

Trampat upp älgväg

Magnus Bidner har tillsammans med medlemmar i Jägarförbundet Sorsele befunnit sig vid älven under helgen. Under lördagen trampade de upp spår som tillsammans med söndagsnattens kyla gjort isen starkare på sina håll.

– Dagen har ägnats åt att försöka rädda älg ur vak och trampa vägar över älven med skotrar. Arbetet de senaste dagarna tillsammans med kyla har gjort att flera älgar nu tagit sig över, säger han till SVT.

Stort engagemang

Privatpersoner från hela Sverige har engagerat sig ekonomiskt i insatsen på Vindelälven.

– Det innebär att vi kan erbjuda ersättning för detta riskabla arbete. Isen brast under räddningen i morse, där vi var tre som höll på att gå igenom, säger Magnus Bidner.

Jägarna kommer att fortsätta patrullera de dåliga områdena under dagtid, för att inte älgarna ska gå genom isen på de sämsta ställena.

Under söndagen lyckades jägarna få upp en ko ur en isvak på älven, men trots räddningen så var hon för svag och hämtade sig inte. Se insatsen på håll i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.