• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

I Dorotea har antalet rut-köpare ökat med 110 procent jämfört med förra året. Foto: TT

Här dubblades användandet av rutavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Dorotea och Malå ligger i topp vad gäller ökning av antalet ruttjänster – så väl i länet som i hela landet.

När Skatteverket presenterar sin årliga statistik över antal köpare per rot- och rutavdrag är det höga ökningar för några av länets kommuner. Serviceföretaget Hemfrid har sammanställd statistiken och på topp fem syns Dorotea i topp följt av Malå som tvåa.

Fördubbling i två kommuner

I Dorotea har antalet rut-köpare ökat med 110 procent jämfört med förra året. I Malå är siffran 100 procent. Genomsnittet för hela landet är åtta procent, långt ifrån den fördubbling som skett i de två kommunerna i länet.

Tittar man på antal i stället för procent hade Dorotea tio rut-köpare förra året och 21 stycken i år, och Malå hade 17 respektive 34. Därmed är den procentuella ökningen något vilseledande, då den inte tar hänsyn till antalet invånare i respektive kommun.

Barnpassning och städning

I Umeå ökade antalet rut-köpare med tio procent och i Skellefteå med endast en procent. Se hela statistiken för länet nedan.

Rutavdrag berör hushållsarbetets kärnområde som utförs i en bostad, som exempelvis rengöring, underhåll, tvätt och barnpassning.

1. Dorotea 110 %

2. Malå 100 %

3. Sorsele 32 %

4. Norsjö 11 %

5. Umeå 10 %

6. Vännäs 7 %

7. Vindeln 3 %

8. Skellefteå 1 %

9.Vilhelmina -2 %

10. Bjurholm -3 %

Källa: Hemfrid/Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer