Trädgårdsavfall som dumpats i Holmsund. Foto: Umeå kommun

Här dumpas avfallet olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun varnar för ”trädgårdstippar” som blivit ett allt större problem. Övergödning, fler brännässlor, skadedjur och ökade saneringskostander är några av konsekvenserna.

Carlshem, Tomtebo, Obbola, Sävar, Hörnefors, Holmsund....listan kan göras lång över platser i kommunen där trädgårdsavfall kastats i skogen.

– Okunskapen är stor om vad som händer när löv, växtrester och trädgårdsjord i stor mängd hamnar i skogen. Man tillför näring i ett område som inte ska vara näringsberikat, säger Charlotte Dahlin, landskapsingenjör vid Umeå kommun, i ett pressmeddelande.

Prislappen: 35 000 kronor

Enligt kommunen är problemet som störst i skogar och skogsdungar i anslutning till villaområden. Några av de värsta ”trädgårdstipparna” finns i anslutning till Faktorsvägen, Rosettvägen och vid cykelvägen mellan Tomtebovägen och Silvervägen.

– Att ta bort dessa massor kostar mycket pengar, pengar som skattebetalarna nog hellre använder till något annat, säger Charlotte Dahlin.

Kostaden för omhändertagande kan uppgå till 35 000 kronor per kompost beroende på hur platsen ligger och hur mycket som dumpas.

Åk till återvinningscentralen

Att dumpa trädgårdsavfall i skogen är ett miljöbrott och man kan bli åtalad för nedskräpning. Vad är då tillåtet? Jo, löv, gräs och växtrester kan man kompostera på tomten om man vill. Övrigt trädgårdsavfall ska lämnas på återvinningscentralerna.

Klicka i bildspelet ovan för att se några av ”trädgårdstipparna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.