Hör besökarna berätta om kulturskolan. Foto: SVT

Här får barn och unga kulturskola på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

I sommar reser Kulturskolan i Umeå runt i kommunen för att erbjuda barn och unga allt ifrån pyssel till grafittimålning.

Kulturskolan i Umeå kommun har gett sig ut på en så kallad pop up-turné vilket innebär att istället för att besökarna ska komma till dem så ger sig verksamheten ut på vägarna.

– Tanken är att vi ska nå ut till barnen som inte har möjlighet att ta sig in till centrum att det blir vi som reser i stället. det är inte alla som är lediga som kan ta bussen och hitta till oss, berättar Jenny Thornéus på Kulturskolan.

Har kunnat anställa mer personal

Verksamheten har fått ta del av regeringens öronmärkta lov-pengar vilket har gjort det möjligt att ta in mer personal, bland annat för grafitti och slöjd.

– Om man då tycker att något är roligt så kanske man kan börja med något kultur även på hösten. Men framförallt är det att ge barnen ett meningsfullt lov med skapande verksamhet, säger Jenny Thornéus.

I klippet ovan kan du höra vad några av besökarna tyckte om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.