Genrebild Foto: TT

Här får du bada naken på badhuset

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är besökarna nakna på simhallen i Hörnefors, utanför Umeå. Då startar nämligen föreningen Umenaturist sitt inomhushusnakenbad som ordnas en gång i månaden under vintersäsongen.

Det brukar vara ungefär 20 besökare på badträffarna, där man badar, bastar och fikar nakna tillsammans.

– Det är väldigt lite fokus på den nakna kroppen. Man tittar folk i ögonen. Det är inte så att det är någon chans att spana in någon och nakenheten är en bonus, säger Katarina Jonsson, ordförande i föreningen Umenaturist.

LÄS MER: Kommunen: ”En gryende konflikt mellan naturister och boende”

Umenaturist är den enda naturistföreningen som finns för tillfället i Västerbotten och föreningen vill gärna att fler människor ska komma och bada med dem.

– Det är inget krav att man är medlem. Bara att man är nyfiken på naturism, säger Katarina Jonsson.

LÄS MER: Husförsäljning vid nudiststrand – lockar med strand ”inpå husknuten”

Det är inte heller ett krav att man måste vara naken till en början.

– Känns det tokigt får man känna sig för och ha badkläder i början. Det är okej. Det är inte nakenheten som är viktigt utan gemenskapen och att man är med på det sättet som känns bra, säger Katarina Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.