Foto: Skärmdump Myresjöhus

Husförsäljning intill nudiststranden – lockar med strand ”inpå husknuten”

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs hus för fullt i området kring Stöcksjön, bland annat i närheten av naturiststranden Dragonudden. I husannons har man marknadsfört en närliggande strand som lockbete, men hänvisar till Stöcksjöbadet ett par kilometer bort när SVT frågar om annonsen.

Nu har Myresjöhus annonserat ut hus vid Solviken, ett planerat bostadsområde som ligger strax bakom Dragonuddens badpats. I annonsen beskrivs det hur en fin badplats finns inpå husknuten, men ingenstans nämns det faktum att stranden som ligger närmast bostadsområdet i själva verket är en nudiststrand.

Myresjöhus har sålt bostäder på området Solviken, och ansvarig säljare Anna Hörnfeldt säger att området där man sålt sina bostäder inte har någon direkt utsikt direkt mot stranden. Hon menar att badplatsen som beskrivs i annonsen som ”inpå husknuten” istället refererar till Stöcksjöbadets strand.

LÄS MER: Nudister och baddräktsbeklädda strandbesökare oeniga om strand

– Vi vet om att det är en nudiststrand vid Dragonudden, men man har inte insyn till den badplatsen från området på Solviken. Naturiststranden ligger inte i anslutning till vårt bostadsområde. Stranden vi menar i annonsen gäller badet vid Stöcksjön i början av byn, dit är det cykelavstånd, säger hon.

”En del människor har frågat”

Det har inte varit några specifika diskussioner på Myresjöhus kring nudiststranden i samband med bostadsförsäljning i området.

– Nej, inte som jag vet. En del människor har frågat om det eftersom det är en nudiststrand där, men det vet ju alla om. Det är inget som undanhålls. Det hade varit en sak om man säljer en tomt och de boende sitter där på sin altan och har nakna människor framför sig, det hade man förstått, men så är det inte med dessa hus, säger hon.

LÄS MER: Kommunen: ”En gryende konflikt mellan naturister och boende

Men Anders Linder, avdelningschef vid Umeå kommuns fritid och drift, ser inte riktigt likadant på saken.

– Jag vet att det har förekommit en sådan marknadsföring för husförsäljningen i området, och det är synd. Det bidrar ju till att man skapar en konflikt med naturistföreningen, säger han och fortsätter:

– Men det är en superfin badstrand. I den bästa av världar kan man samsas om området, men det är svårt. Naturiststranden har funnits väldigt länge och kom till som naturistbad eftersom stranden är väldigt avsides och fin. Nu är den däremot inte avsides längre eftersom stan har vuxit sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.