Genrebild. Foto: TT

Nudister och baddräktsbeklädda strandbesökare oeniga om strand

Uppdaterad
Publicerad

Vid Dragonudden i Stöcksjö utanför Umeå finns Västerbottens enda officiella naturistbad där människor kan vistas och bada nakna. Föreningen Umenaturist har en överenskommelse med Umeå kommun för nakenbadet där naturistföreningen sköter och underhåller stranden, men nu beblandar sig påklädda strandbesökare med de nakna besökarna.

I en insändare i Västerbottens-Kuriren har Föreningen Umenaturist uttryckt sin upprördhet över att man inte kan enas med de boende i området eftersom naturisterna vill att samtliga på badplatsen, som föreningen har skötselavtal hos kommunen för, ska vara utan kläder. Bostadsägare i området har framfört att det är okej att de själva befinner sig påklädda samtidigt som naturisterna kan fortsätta vara nakna.

Detta går dock stick i stäv med naturistföreningens värderingar.

– Alla är välkomna att bada, men även om de inte störs av vår nakenhet på platsen så störs vi av deras kläder. Människan är ett flockdjur, är många påklädda så känner man sig inte trygg som avklädd om det är många andra inte är nakna. Vi vill förtydliga att det finns många andra badalternativ om man är påklädd, men inte för naturister. Det kan ju upplevas som förargelseväckande beteende, så därför badar vi exempelvis inte nakna på Nydala. Det handlar om en ömsesidig respekt, säger Katarina Jonsson vid Föreningen Umenaturisten.

LÄS MER: Kommunen: ”En gryende konflikt mellan naturister och boende”

Oroade medlemmar hör av sig

Badplatsen vid Dragonudden sköts och rengörs av naturistföreningen enligt överenskommelsen med kommunen, men trots det så använder också påklädda besökare badplatsen som en vanlig strand, något som skapat funderingar hos naturistföreningen.

– Jag vill påpeka att det inte varit något bråk, men både medlemmar och andra hör av sig och funderar om kontraktet för stranden kommer finnas kvar eller ändras i och med det. Men jag tycker inte det ska behöva vara någon oro. Bara för att man bygger hus nära en strand innebär det inte automatiskt att man har rätt till stranden, säger Katarina Jonsson och fortsätter:

– Jag förstår att man vill kunna ta picknick korgen och ta med familjen och bada, men det här är ju en nudiststrand, då ska man respektera de reglerna. Men vi har inget som indikerar något annat från kommunen, så jag ser ingen anledning till oro.

LÄS MER: Husföräljning intill nudiststranden – lockar med strand ”inpå husknuten”

”Handlar om respekt från båda hållen”

Reaktionen i insändaren från Umenaturist handlar mest om att söka förståelse hos sin omgivning.

– Vi skrev insändaren på grund av inställningen att boende omkring inte brydde sig. Det känns lite förlöjligande och tokigt att majoritetsnormen i samhället nästan klappar en på huvudet. Vi ville förtydliga att det handlar om att man behöver acceptera varandra, det handlar om respekt från båda hållen. Hittills har vi bara fått positiva kommentarer om vår insändare. Det finns ju bara ett enda nakenbad i Västerbotten, det gör att vi värnar om att det ska få forsätta finnas.

Fakta om naturism och nudism

Naturism eller nudism utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen.

Rörelsen startade kring 1900 i Tyskland och Schweiz och började spridas till andra länder efter första världskriget.

1954 bildades Internationella Naturistförbundet (INF–FNI) och 1957 bildades Sveriges Naturistförbund (SNF)

Flera offentliga badplatser har fått en särskild avdelning för dem som föredrar att bada utan baddräkt.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.